BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Süt tozu denilen gıda ile ilkokulda karşılaşmıştık. Okulumuzun bahçesinde bir de fırın vardı. Şimdi rahmetli olmuş bir arkadaşımız bazı günler şehir ekmeğine benzer ekmek pişirir, bu ekmekler öğrencilere dağıtılırdı. Süt tozu ve un torbalarının üzerinde tokalaşmış iki el resmi vardı ki resmin hemen altında yer alan Amerika isminden bu ellerden birinin gıdaları gönderenin o ülke olduğunu anlardık.

         Demek ki beyinlerimize oyıllarda kazınmaya başlamıştı ‘dost ve müttefik’ kavramları o resimle birlikte.

        Yıllar yılları kovaladı, her şey değişti; lakin söz konusu Amerika olunca bir anda bir anda soğuyuveren o iki kelime, bu ülke ile ilişkilerimizi tanımlarken siyasi ağızlarda politik kavramlar olarak yanık yağ rengine dönüşen berbat bir sakız olmaya devam etti.

        Dün akşam Belediye Düğün Salonu’nda gazeteci Zafer Şahin’i dinlerken parçalanmış Suriye’de, Irak’ta beslediği terör örgütlerine orduları donatacak silahları gönderen, her türlü desteği sağlayan, Gazze’de Allah’ın her günü oluk oluk Müslüman kanı akıtan İsrail’e kol kanat geren bu kadim müttefikimizi düşündüm. İflah olmaz perişanlığımızın ve yıllardır giriftar olduğumuz dertlerin baş müsebbibi, düşmana ihtiyaç bırakmayan bu dost ve müttefik değil miydi aslında.

        İşte bu mülahazalarla bu köşede 9 Ocak 2016’da çıkan aşağıdaki yazımı hatırladım. İşimiz zor vesselam.   

“Hain içeride olursa kapı kilit tutmaz” demiş atalar

İstediğimiz kadar komplo teoriler üzerinde kafa patlatalım, günler geceler boyu stratejik düşünce üretenlere kulak verelim; nihayet yaşadığımız acı gerçeği, binlerce yılın deneyiminden süzülüp gelen bu sözden daha açık, daha yalın anlatanını bilmiyorum desem yeridir.

Her dert bir yana, memleketimizde yıllardır en masraflı, en can yakıcı problemlerin başını bana göre iç güvenlik meselesi çekmektedir. Kapıları hangi kilitlerle tahkim edersek edelim hain içeride oldukça her an can evimizden vurulmaya amadeyiz demektir ki yaşadığımız elim olaylar, bu olaylar sebebiyle yapılan yorumlar hep bu acı gerçeği haykırır niteliktedir; lakin evrende değişmeyen gerçek şu: Bir gerçeği seslendirmekle yürek yangınları söndürülmüş olmuyor, sadra şifa olmuyor.

Nitekim devletin en tepe noktalarından terör eylemlerine dair neredeyse her gün bu minvalde beyanatlar yapılıyor. Doğruluğuna zerrece şüphem yok; lakin neye yarıyor? Koca bir hiç! Konuş konuş faydasız

Her gün herkesin önünde cereyan eden olayları herkes gibi ben de görüyorum. Görüyor ve biliyorum ki en bariz suçlar cezasız kaldıkça suç işlemeyi yaşama biçimine dönüştürmüş olanlar cesaret kazanıyor, ihanetin boyotları da tahammül mülkünü cayır cayır yakmaya eviriliyor.

Neden mi? Nedeni bana göre hukukun hakkıyla işletilememesidir. Çünkü dönem dönem suçlar ve cezalar adamına göre değişen bir mahiyette tezahür edebiliyor. Gün oluyor, incir çekirdeğini doldurmaz bir suç abartılarak sahibini ipe götürecek bir pervasızlıkla sunulabiliyor halka; gün oluyor, idamlık suçları herkesin gözünün içine baka baka işleyenler ellerini kolarını sallaya salaya dolaşıyor ve bunun hiçbir karşılığı olmuyor. Bu tezadı yani hukukun adamına göre uygulandığını 19. yüzyıl şairlerimizden Ziya Paşa Terkib-i Bend’inde şu biçimde seslendirir:

“Milyonla çalan mesned-i izzette ser-efraz

Birkaç kuruşu mürtekibin cayı kürektir”

Yani çok çalanlar şeref makamlarında, başlar üstünde tutulup itibar görürken irtikâp ettiği birkaç kuruşu geçmeyen suçluya verilen ceza kürek mahkûmluğudur. 

Halkın hizmetinde olması gereken belediyelerin imkanları terörizmin emrine girip direniş hendekleri ve tüneller kazmaya seferber edilmişse, anayasaya sadakatten ayrılmayacaklarına dair yemin etmiş vekiller teröriste gıda ve mühimmat taşırsa, sözde aydınlarımızın dilleri ve gönülleri bölgeyi parçalamak isteyen dünkü işgal kuvvetlerinin aklına göre laf üretir hale gelmişse böyle bir evin kapılarına kilit taksan ne yazar? Yahut vakıanın acılığını Ziya Paşa’ın dilinden ifade edip sormak gerekirse “Böyle gecenin hayır umulur mu seherinde?” mi demeliyiz.

Hem öyle böyle bir ihanet değil ulusal çapta ve uluslar arası destek bulmuş bir ihanet bu, arsızlıkta sınır tanımayan. Hani M. Akif merhumun

“Şarka bakmaz, garbı bilmez, edepten yok payesi

Bir kızarmaz yüz, bir yaşarmaz göz bütün sermayesi”  beytinde tanımladığı cinsten. Böyle olunca belayı defetmek yazık ki o kadar kolay olmuyor. Müşkülat o denli içinden çıkılmaz bir hal alıyor.

Çaresi tanımaktan geçiyor. Tanımak... Üstad Necip Fazıl’ın GeçliğeHitabe’sinde özlemini çektiği gençliğin özelliklerini belirtirken ‘zifiri karanlıkta ak sütün içindeki ak kılı fark edecek kadar’ benzetmesiyle ifade ettiği keskinlikte bir farkındalığa ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. İçimizdeki ‘engerekleri ve çıyanları’ bir iyice tanımadan fitne ateşleri sönmeyecek, yangınlar bitmeden de memleket ve millet huzur denen nazenine kıyamete dek hasret kalacak demektir.

Bir bilgenin şu özdeyişiyle bitiriyorum:

“Fenalıkların ilki ve en büyüğü haksızlıkların cezasız kalmasıdır.” Eflatun

Selamların en güzeliyle...

H. Halim Kartal, 08 Ocak 2024

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.