BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

على نفسه فليبك من ضاع عمره
وليس له فيها نصيب ولا سهم

Alâ nefsihi felyebki men dâ'a umruhû, veleyse lehû fîyhê nasîbün velê sehmün

En kıymetli sermayesi ve hazinesi olan ömrünü beş'e değil, boşa harcayan,ahireti için lazım olan hazırlığı yapmayarak aşağı yukarı altmış yetmiş yılını zayî eden, heder eden ve âhirete hazırlığı ve azık toplamayı aksatan, dünyadan nasibini almayı unutan kimse varsa,(inşaallah yoktur, ama varsa)kendi nefsine ağlasın,kendi kendini kınasın.
Mesela 2023 yılı geçmek üzere,2024 yılı ise gelmek üzere,2023 yılını herkes nasıl geçirdi ona baksın.

Peki ağlamak meseleyi çözer mi,gideni geri getirir mi,çözüm mü, çare mi?
Eğer bu ağlamanın akabinde kişi samimi adımlar atar da başını iki elinin arasına alıp derin derin düşünür ve kolları sıvazlarsa bu kaybı yüce Allah'ın izniyle telafi edebilir, Mesela  kişinin önünde nasip olursa-Ancak yüce Allah'ın bildiği- bir kaç yılı varsa bu yılları dolu dolu geçirip geçen yıllarda aksattığını telafi eder ve gayret ederse  bu da güzel bir fırsat ve iyi bir çıkar yoldur.
Meydan onundur,
buyursun iyilik adına ne yapabiliyorsa yapsın,
vaktini Aliye, Veliye şuna buna feda edeceğine, şunu bunu övüp medhedeceğine
ahiretine azık toplasın.
" Düşünüp ibret almak ve şükretmek 
isteyenler için gece ile gündüzü birbiri ardına getiren de O'dur" Furkân Suresi: 62 âyet.

Biri dese ki : Ben geçen yılı dolu dolu ve iyilikler yaparak geçirmedim iyi değerlendiremedim,o zaman buyur 2024 ü değerlendir,dün şu iyi ameli yapacaktım, yapamadım, buyur bugün yap, dün gece ibadet edecektim  edemedim buyur bu gece yap,dolayısıyle azmeden,cezmeden samimi olan ve gözünü yüce Allah'ın cennetine rızasına diken kimse gerekeni yapar.

Her şeyin telafisi var, ama ömrün telafisi yok, su gibi akıp giden ömür geri gelmez.Ahiret yolcusu bir mu'min bu hakikatın bilinci ve şuuru içinde olmalıdır..

Bazı şeylerin geri dönüşü yoktur,geri dönüşü olmayan şeylerden bazısı  şunlardır: ağızdan çıkan söz, atılan ok, geçen zaman ve yerli yerince değerlendirilmeyen fırsat.
O zaman dilimize sahib olalım,içinde bulunduğumuz zamanı altın fırsat bilip onu yüce Allah'ı zikirle ibadet ve taatle,iyi ve faydalı işlerle ihya ederek  dolu dolu geçirelim ve hayatın fırsatlarını yerli yerinde kullanalım.

Yüce Allah idrak ettiğimiz ve yaşadığımız her günü ve geceyi rızasına muvafık amellerle kapatmayı bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize nasîb eylesin.
Bu minval üzere bizlere sabit kadem ve azimli olmayı lütfeylesin.
Bu cefakâr ve vefâkâr
ümmetin ve milletin lehine menfaatına salahına ve ıslahına gayret edenleri de payidâr eylesin.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü 

24 Aralık 2023 Pazar

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.