BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

        O akşam Milli İrade Meydanı ve civarı Seydişehir Belediyesi’nin düzenlediği Gençlik Festivali ‘Bilal Sonses’ Konseri’ne civar ilçelerden ve köylerden gelen gençlerle dolup taşmıştı.

        Meydanın kuzey tarafına kurulan sahnenin iki tarafına dev ekranlar yerleştirilmiş, bu nedenle sahneyi göremeyenler bu ekranlardan sahneyi, genç sanatçıyı ve orkestrayı izleyebilmelerine imkân sağlanmıştı. Oradan yayılan sesler nihayet birazcık serinleyen bu ağustos akşamında çok uzak mahallelerden bile duyuluyordu.

        Ben tanımıyordum ama genç sanatçımızın şarkılarıyla gençlerin gönlünde çoktan beri taht kurmuş olduğu büyük bir aşkla her şarkısına iştirak edişlerinden belli oluyordu. Sesini ve beden dilini iyi kullanan genç sanatçımız koskoca alanda hâkimiyeti sağlamıştı, coştukça coşuyor bu coşkuyla binlerce insanı coşturmayı da haliyle başarıyordu.

        İyice kulak kabartıyordum; ama okunan şarkılardan birçoğundan bir iki kelime veya bir mısrayı güçlükle duyabiliyordum. Onları da bilmem kaçıncı tekrarında. Mesela ‘Dön Diyemem’  sözünü bu şekilde aklımda tutabilmiştim. Birinde de döne dolaşa ‘Sevme!’ diyordu galiba. Bu, yalvarmakla sitem arasında gidip gelen duyguların anlatımıydı sanki. Gençlerde anında fazlasıyla karşılık bulduğunu görebiliyordum oluşan coşkudan.

18 Ağustos akşamı sahne alan Bilal Sonses 29 yaşında bir genç şarkıcı, söz yazarı. Üçüncü gün izlediğim ekranlarda sahne adı‘Semicenk’ olarak kaydedilmiş olan Cenk Baş daha genç; 24 yaşında.Bu genç sanatçılarımızın okuduğu şarkılar benim gibi yaşı yetmişlere dayanmış kuşağa biraz tuhaf hatta anlamsız gelse de meydanı tıklım tıklım dolduran gençlerimize bir şeyler söylüyordu işte.

Bir ara önümdeki gençlerden birine sanatçının okuduğu şarkının adını soracak oluyorum. Etrafımda yaşça bana yakın birini göremeyince Mehmet Akif merhumun ‘Küfe’ şiirinde yoldaki hamal küfesini tekmeleyen çocuğa yaptığının yanlış olduğunu anlatmaya çalışırken çocuktan “Sakallı yok mu işin, git cehennem olşuradan!” deyip terslediğine benzer bir tepkiyle karşılaşmaktan korkarak bu düşüncemden vazgeçiyorum. Bu aşırı gürültülü ortamda söylenenleri anlamam zor; ama eve gidince internetten sorup öğrenmenin bir yolunu bulup izlemekle yetiniyorum o an.

İnternette bu genç şarkıcılarımızın okudukları onlarca şarkının videolarını buldum. Bazılarını tekrar dinledim. Sözlerini bulup okudum. Ortak noktalarının aşk, aşkına karşılık bulamamış insanların acıları, tepkileri; belki bütün bu travmaların yol neden olduğu kafa karışıklığı, küskünlük, kararsızlık, usanç, sitem, umut vb. duygular olduğunu gördüm.

İlk gün dinleyip de dinlerken anlamadığım şarkılardan birinin (Yak) sözlerinde sanatçıBilal Sonses neler yaşamışsa ruh halini mısralara böyle dökmüştü:

        “Bitmişim, sağım solum içim dışım yalan

İçmişim, biraz sarhoşum dönüyor başım aman

Gitmişim, alıp başımı çok uzak diyarlara

İtmişim, kendi kendimi derin uçurumlara

Bir hesabım yok senle, olamaz mısın benle?

Nerde, olan düşlerin devaydın her derde

Kavurur ateşin, kaderime bak

Savurur sağa sola, can evime ak

Bütün oyunlar aleyhime bak

Ya kal yada bırak beni yak”

Şu şarkı da alana geldiğimde gençlerimizin ekseriyetinin aynı sanatçıya eşlik ederek söylediklerinden adı Dön Diyemem olan idi:

“Kendimi kaybettim, günbegün sabrettim

Kalbime hapsettim, söküp de atamam

Gelirsin zannettim, sevmedin farzet ki

Henüz yeni fark ettim, sensiz yatamam”       

20 Ağustos…

Dev ekranlarda ‘Semicenk’ Bu kelimenin gerçek adı Cenk Baş olan sanatçının sahne adı olduğunu eve gelince internetten öğreniyorum

Milli İrade Meydanında bir ara sanatçı tarafından atmış bin kişi olduğu ifade ediliyor. Şarkılar okunurken dumanlar içindeki sahnenin ön tarafından ara sıra alevler yükseliyor tempo tutar gibi. Coşku müthiş!

Şu şarkılar da ondan:

Semicenkfeat. Doğu Swag – Pişman Değilim sözleri

Hiç pişman değilim senin olmaktan ( Senin olmaktan )
Hiç pişman değilim beni kırmandan ( Beni kırmandan )
Bir an bıkmadım savaşmaktan ( Bir adım daha atmaktan )
Her an gideceksin sanmaktan ( Kaçamam yalnızlıktan )

Tanrım Reva Mı Şarkı Sözleri:

“Tanrım reva mı görülen
Beni bana harcatıyor bu kader
İçimde kalmadı yine feryadım var
Nedir izahı hiç düşünemedim
Olurunu varsaydım söylemedim
Gidenlerden gidemedim

Zor geliyor, canımı yakıyor
Beni her sözünde tekrar vuruyor
Hiçbir şeyde gözüm yok artık
Bu ara ruhum gerilim hattı
Değişen her niyette baydı sahte dostun ahtı
Kırıldı kalpler de önemi kalmadı
Verilen her sözün tadı bayattı
Yıllarım geçti artık umutlarım da
Ayazda kaldı”

Başka…

İsterseniz zahmet edip bir araştırın aşağı yukarı bunlar gibi olduğunu göreceksiniz.

Genç sanatçılarımız adına sevindim; çünkü gencecik yaşlarında büyük emeklerle başarının doruklarına tırmanmışlar, binlerce, milyonlarca gencimizin gönüllerine girebilmişlerdi. Üzüldüm; çünkü söylediklerinde Türk milletinin milli, manevi, estetik değerlerinden bir ses, bir iz, bir nakış yoktu.

Gençlik konserlerinin bu dijital çağda büyük bir ivme kazandığını gözümüzü kapasak da görebildiğimiz kültürel erozyonumuzu daha da arttırıcı içerikten olabildiğince uzak tutulması gerektiğini düşünüyorum.

Selamların en güzeliyle…

Hacı Halim Kartal/21 Ağustos 2023

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.