BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Sene 1959 Amerikalıların ve Rusların uzayda yer kapmak için uğraştığı yıllardır. Balıkesir Bandırma’da liseli bir grup genç biraz heves biraz da idealistlik duygusu ile füze imalatı ile onu uçurmaya yönelik bir takım çalışmalar yaparlar. Bu işler Bandırma Füze Kulübü adı ile lise bünyesinde devam eder. Sonraları liseden ayrılarak, bağımsız bir kulüp olurlar. Onlara çeşitli alanlardan farklı isimler katılır. Bilim insanı Kirkor Divarcı ekibin liderlerinden biridir. Pek çok deneme sonrasında 30 Ağustos 1962’te füzelerini fırlatmayı başarırlar. Bu sırada ekip çoğu olumsuz olsa da eleştiriler alır. Çoğu dalga geçer. Çok az destek mesajı vardır. Hatta her iş bitti sıra şimdi füzeye mi geldi bile denilir. Marmara 2 adlı füze 822 metre yüksekliğe çıkarak amatör dalda dünya üçüncüsü olur. Başta dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel olmak üzere ciddi destek mesajları verilir. Bir sergi sırasında Amerikan uçağı sergiledikleri için Amerikancı olmakla suçlanırlar. Kulüp Başkanı Artuğ Saygıner bu suçlamaları reddeder. Ne Amerikan ne de Rus emperyalizmi ile işlerinin olmadığını belirtir. Az vakit geçince ekibin beyinlerinden Kirkor Divarcının evi yanıp içindeki önemli evraklarda kaybolunca, ekip liderinin bu işleri bırakması ekibin dağılmasına sebep olmuştur. Türkiye’nin havacılık alanındaki girişimlerinden biri de bu nedenle sonuçsuz kalmıştır.

  Geçtiğimiz hafta bu vb. içeriklerin olduğu pek çok film Milli İrade Meydanında Seydişehir halkına izlettirildi. Bu faaliyetin organizasyonu Belediye tarafından yapılmıştı. Halkımız Bandırma Füze Kulübü filmini ilgiyle izledi. Yaz akşamlarında havadan sudan konuşmaktansa geçmişinde yaşanan bu olaydan cesaret ve ibret aldı. Geçen yıllarda da yapılan bu hizmetin pek çok konser vb. işlerden daha masrafsız ve halka hitap eden işler olduğunu düşünüyorum. Çünkü şehir halkı her filme daha çok katılım gösteriyor. Bu hizmeti yapan Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal ve ekibine teşekkür ederim. Devamını daha güzel etkinliklerle bekleriz. Bozkır ve Beyşehir gibi şehirlerimize de örnek olması temennisiyle.

Mustafa AK

Seydişehir AİHL Tarih Öğretmeni

[email protected]

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.