BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Hillary Clinton, Benazir Butto, Nancy Pelosi, Madeleine Albright, Meryl Streep, Heide Simonis gibi dünyaca tanınan pek çok politikacı, bilim insanı, yazar ve oyuncu kadın üniversiteleri mezunu. 

Amerika’da 96 Kız Üniversitesi bulunuyor, yüzlerce kız lisesi var.

Çin, Japonya, Güney Kore, Malezya, Pakistan, Avustralya, Kuveyt, Hindistan’da da bayanlara özel üniversiteler ve liseler bulunuyor. 

Nürnberg’de Maria Word Schule isimli kız lisesini ziyaret ettim. Franziskaner tarikatına ait bir kız okulu idi. Müdiresi Rahibe Irmtraud ile röportaj yaptım. Okulun müdiresi, öğretmenleri, hizmetliler hepsi rahibe.

Okulun bahçesinde kitap okuyan bir rahibe heykeli var, bütün sınıflarda İncil bulunuyor, sabahleyin dersler dua ile başlıyor. 

Okul Bayern hükümeti tarafından destekleniyor, masraflarının % 70’i devlet tarafından karşılanıyor. 


Eğer rahibe branş öğretmeni bulamazsa sözleşmeli öğretmen alınıyor. Öğretmen, okulun Hıristiyanlık değerlerini esas alan bir eğitim verdiğini ve bu değerlere uyacağını kabul ediyor. 

Schule Aktuel isimli Bayern Kültür Bakanlığı dergisi eyaletteki yatılı okulların büyük çoğunluğu kiliseye ait olduğunu ve Kilise okullarının karma değil, ayrı eğitim yaptığı bilgisini veriyor. 

Almanya’da ayrı eğitim yapan bir dizi özel okul var.

Karma Eğitim tartışmaları Almanya ve Avrupa’da 1990’lı yıllarda yapıldı. Konu üzerine bir dizi araştırma yapıldı. Karma eğitim fikri 68 kuşağının ve feministlerin ortaya attığı bir tezdi, toplumda kadın-erkek eşitliğini sağlamayı amaçlıyordu. 


Bir nesil 20 senedir, ortaya konan proje en geç 20 sene içinde netice vermesi gerekir.

1990’lara gelindiğinde projeyi ortaya atanlar toplumda kadın- erkek eşitliğinin sağlanmadığını gördüler. Proje yeniden masaya yatırıldı.

Sonuçta karma eğitimin kızlara, erkek hegemonyasında yaşamayı öğrettiği tespit edildi. Hem kızların hem de erkeklerin yeteneklerinin gelişmesine engel olduğu ortaya çıktı. Proje yanlıştı.

Almanya’da resmi okullarda karma eğitimi ön gören yönetmelik değiştirildi. İsteyen veliye çocuğuna ayrı eğitim alma fırsatı tanındı.

Kilise ve özel okullar zaten ayrı eğitim yapıyordu. Kız okulları öğrenci akınına uğradı.

Araştırmalar, kızların ve erkeklerin ilgi alanlarının, yeteneklerinin, öğrenme biçimlerinin farklı olduğunu ortaya koydu. Karma eğitim çok önemli iki konuda sakıncalıydı:


Karma eğitimde kız ve erkekler yeteneklerini geliştiremiyor, ayrı okullara göre öğrenci başarısız oluyor.

Karma eğitim cinsel tacizlere zemin hazırlıyor, okullarda cinsel tacizler önlenemiyor.

Prof. Anna Maria Kreinbaum, SCHULE LEBENDİK GESTALTEN (OKULU CANLI OLARAK ŞEKİLLENDİRMEK) isimli kitabında okullarda yapılan araştırmaları ve kızların cinsel tacizlere maruz kaldıklarını anlatır. Sözlü ve fiili tacizlerin önlenebilmesi için bir dizi tespitlerde bulunur:

Karma okullardaki tacizler konusunda kızlar bilgilendirilmeli. 

Ayrıca veliler, öğretmenler ve okul idareciler eğitimden geçirilmeli ki karma eğitimin yol açtığı sakıncalar en aza indirilebilsin.

Araştırmalar kızların sözel derslerde daha başarılı olduğunu; fizik, kimya, matematik, bilgisayar ve spor derslerinde erkeklerle yarışamadıklarını ortaya koydu. 

Birçok eyalette eğitim bakanları; okul tamamen kız ve erkek olarak ayırılamadığı takdirde kızların dezavantajlı oldukları derslerin ayrı yapılması konusunda yönergeler yayınladılar. 

Esas olan öğrencinin yeteneklerini geliştirmesi ve hayata daha donanımlı atılması.

İNGİLTERE VE AVUSTRALYA ARAŞTIRMALARI

2002 yılında Ulusal Eğitim Araştırmaları Kurumu İngiltere’de incelediği 2954 lisede kızlarda bütün akademik kabiliyet seviyelerinde tek cinsiyetli okul öğrencilerinin karma okullara göre daha iyi performans sergilediği, erkekler alt seviye akademik başarı grubunda daha iy netice alındığı, erkekler yüksek başarı grubunda olan erkeklerde ise kayda değer bir değişiklik görülmediği tespit edildi. http://www. singlesexschools.org/

Avustralya Eğitim Araştırmaları Konseyi tarafından 2000 yılında 270 bin öğrencinin 6 yıl boyunca 53 ayrı dersten incelendiği çalışmada kız ve erkeklerin ayrı olarak eğitim gördüğü okullarda karma okullara göre % 15 ile % 22 arasında daha fazla başarı gösterdiği, bu öğrencilerin daha terbiyeli, öğrenmeden daha çok zevk aldığı tespit edildi. http://www. singlesexschools.org/

TÜRKİYE’DE TARİKAT OKULLARI 

1999’a kadar Türkiye’de ayrı eğitim yapan kız ve erkek liseleri vardı.

Nötre Dame de Sion Fransız Lisesi, Saint Benoit Fransız Lisesi, Saint Michel Fransız Lisesi, İzmir Özel Saint Joseph Fransız Lisesi gibi okullar Hıristiyan tarikat okullarıdır; ayrı eğitim verirlerdi. İstanbul Erkek Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, Çemberlitaş Kız Lisesi, İstanbul Kız Lisesi gibi okullarda kız ve erkek ayrı eğitim yapılırdı.

Ecevit’in Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, dünyada ayrı eğitim trendi başladığı dönemde ideolojik körlükle bütün okullara karma eğitim mecburiyeti getirdi.

Prof. Yusuf Tekin’den beklentim, Bostancıoğlu’nun yaptığı yanlışı tashih ile çocuklarına ayrı eğitim aldırmak isteyen velilere ayrı eğitim fırsatı sunması.

Çocuklarımız okullarda daha iyi yetişmeli, daha başarılı olmalı ve dünya ile yarışmalılar. 

Der Spiegel’in 1990’larda “yüz yılın pedagojik yanlışı” olarak nitelediği karma eğitim hâlâ tek doğru olarak görülmemeli. 

Dünyayı takip etmeyen, yanlışta ısrar eden, ideolojik dayatmalara son verilmeli.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.