BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


شاهيست كه تو هر چه بپوشى داند
بى كام وزمان گر بخروشى داند
هى كسى هوسى سخن فروشى داند
 من بنده آنم كه خموشى داند
Şâhîst ki tu her çi bipuşî daned,gam u zaman ger bi bihurûşî daned.
Herkes heves sühan furûs dâned,men bendei ânem ki hâmuşî dâned

Senin örtmeye gizlemeye çalıştığın herşeyi bilen,dilsiz ve dudaksız bir şekilde kızarsan da
onu bilen bir şah vardır.

Her insanda konuşarak kendini gösterme hevesi var,bense susmayı dahi bilenin kulu ve kölesiyim.

İnsana beyanı, izahı konuşmayı, meramını anlatmayı öğreten yüce Allah kuluna en büyük minneti yapmıştır,kul bu dil nimetini yerli yerince kullanacak ve bu büyük nimetin şükrünü eda edecektir,bu dil ile muazzam sevap kazanacaktır, değilse dilin vebali kaçınılmaz olur.

"Kim Allah'a ve ahiret gününe iman ediyorsa ya hayır konuşsun,ya da sussun"
Buharı,Hadis no: 6018.
Bu Hadis-i şerifi hepimiz biliyoruz ama riâyet konusunda zaaflarımız vardır, dikkat etmek zorundayız."İnsan bir şey konuştu mu yanında Rakîb ve Atîyd melekleri onu yazarlar" Kâf süresi 18 ayet.

Şübhesiz yüce Allah herşeyi bilir, konuşmayıp gizlesek de gizlediğimizi bilir ama, özellikle konuştuklarımızdan sorumluyuz,belki elimizde olmadan zihnimizden elimizde olmada  kahrî olarak geçenler iyi değilse bile Allah afferder,ama yine de zihnimizden geçen ve elimizde olmayan düşünceden sorumlu tutulmasak bile istiğfar uygundur, böylece zihnimiz de berrak kalmış olur ve zihnimize bir filitre takmış oluruz ki kötü düşünceleri temizler ve bir süzgeç takarız ki, açığa çıkıp dil ile telaffuz edilirse zarar verecek düşünceleri süzer.

"Söz gümüş ise sükut altındır" sözü boşuna denmemiştir, manası da şöyledir: Doğruyu konuşmak gümüş gibi güzelse, batılı konuşmamak için susmak altın gibi daha kıymetlidir.

İşte dili ve düşünceyi disiplin altına alacak, davranışlarımıza olumlu katkıları olacak belki hayatımızı şekillendirecek  olan Oruç gibi büyük bir ibadet kapımızı
gönlümüzü çalmak ve evlerimize misafir olmak üzeredir.
Diğer ibdetlere göre kendine has özellikleri olan bu ibadeti eda ederken bütün müminleri yüce Allah muvaffak eylesin.

Allahım! Bizlerin ve bütün mümin kardeşlerimizin dillerimizi batıldan ve yalandan,midelerimizi haramdan, gözlerimizi razı olmadığın nazardan sen muhafaza eyle ya rabbi,Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

30 Mart 2022 Çarşamba

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.