BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


أرى الف بأن لا يقوم بهادم
فكيف ببان خلفه الف هادم
Era elfe bênin le yakûmu bihêdimin, fekeyfe bibênin halfehu elfu hêdimin.
   
Yapan (ıslah eden) bin kişi olsa,yıkan(ifsad eden)da bir kişi olsa, yine (yıkmak kolay olduğu için) yıkan gâlib gelir,
peki ya yapan(ıslah eden) bir, yıkan (ifsad eden) bin kişi olursa o zaman nasıl olacak,buna ne demeli?

Yaşadığımız asrı ve zamanı, şu an içinde bulunduğumuz ortamı ifade  etmesi bakımından çok kaliteli ve yerinde bir tesbit.

Eğer bir mümin kendi yakasını televizyonun zararlı ve ifsad edici programlarına ve dizilerine, internetin ğayyâ çukurlarına ve derinliklerine,akıllı telefonların oyalayan ve gaflete düşüren oyunlarına,şüphelerin ve şehvetlerin fitnelerine ve onların kaynaklarına kaptırırsa, çay kaşığı ile topladığı sevapları kepçe ile dağıtmış gibi zararlı çıkar, hayırlarını ve sevaplarını yitirmekle kalmaz bu sefer artılar sıfırlanır ve eksiye doğru  döner, sıfırın altına iner ve günahlar irtikab eder uzun bir zaman elde ettiğini kısa bir zamanda kaybeder yitirir.

Müminin, âhiret yolcusunun -tabir caiz ise- Yüce Allah ile ticaret yapan bir kişinin bu ticaretinin kesada uğramaması ve zarar görmemesi  için kazandıklarını korumak zorundadır.

Yazımızın başında geçtiği gibi yıkmak yapmaktan çok daha kolaydır. Bir şair şöyle der : 
Yıkar bir günde neccâr ettiğin bünyadı bir yılda,
Gücü tamir -i dildir Sehldir hatır -ı şikenlikler.
Manası : Dülgerin bir yılda tamir ettiği binayı bir günde yıkması mümkündür, öyle ya gönül kırmak da işin kolay olan kısmıdır, asıl zor olan o günlü tamir edebilmektir.

Her anlamda yapmak zordur, Yine Her anlamda yıkmak kolaydır.

Allah'ım! Elimizden geldiği kadar bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize hayırlar ve iyilikler yapmayı nasip eyle, kazanımlarımızı yitirmeden bize lütfettiğin organları ve imkanları senden başkasının emrinde değil, senin emrinde ve yolunda razı olduğun gibi kullanarak sâlimen gânimen  sana kavuşmayı bizlere ve bütün mü'min kardeşlerimize nasip eyle.Âmîn

Ahmet ÖZKAN

26 Mart 2023 C.tesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.