BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


إذ العشرون من شعبان ولت
فواصل شرب ليلك باالنهار
ولا تشرب بأقداح صغار 
فقد ضاق الزمان عن الصغار
İzil işrûne min şa'bâne vellet,fevâsil şurbe leylike binnehâri.
Vela taşrab biakdâhin siğârin, feked dâke ez zemênu anissiğâri.

Şa'ban ayı'nın yirmisi  geçip de, şaban ayı'nı takib eden Ramazan ayı'na sadece  on gün kalınca, gece gündüz demeden (helal ve faydalı şeyler) iç( çünkü Ramazan girince oruçlu olacağın için gündüz  içemeyeceksin).
(Madem içeceksin) o zaman küçük bardaklarla içme,zira zaman daraldı
( çünkü oruca on veya dokuz gün kaldı).
Bunun izahı şöyledir: Tahminen yetmişbeş yaşında ölecek bir insan elli yaşına gelince, ömrünün üçte ikisi geçmiş olur,bu kişi ölüme ve ahirete iyice yaklaşmış olur,geri kalan ömrünü dolu dolu geçirsin ki ömür bitince artık yapılacak bir şey kalmaz.

İnsan zamanın kıymetini zaman bitmeye yüz tuttuğunda daha iyi anlar, sıhhatın kıymetini de hastalanınca anlar, varlığın ve bol nimetlerin  içinde yaşamanın kıymetini de fakir düştüğünde ve yokluk yaşadığında daha iyi anlar.
O'na salat ve selam olsun Rasulullah Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyuruyorlar :  "Ümmetimin ( fertlerinin ömrü)  altmış yetmiş arasındadır, pek azı bunu geçer"
Tirmizî Hadis no : 3550.
Bu hadisi Şerife göre yaşı elli'yi geçen  bir  mú'min Şaban'ın yirmisine  ulaşmış demektir. Şaban'ın yirmisine  ulaşan için Ramazan'a sadece on gün gibi kısa bir zaman kalmıştır,yaşı elli  olan bir mümin için de ömründen -Herşeyi Allah bilir ama -sadece yirmi otuz yılı kalmıştır.

Herkes hazır olmalı ama,böyle kritik bir yaşa ulaşan mü' min ahirete daha çok ve ciddi hazırlık yapmalıdır.
Şairin dediği gibi küçük bardaklarla değil büyük bardaklarla içmelidir. Bunun anlamı şudur : Yani artık hayra sevaba iyiliğe ibadete tâata hız vermeli elini çabuk tutmalıdır.

Ey alemlerin rabbi olan yüce Allah! Ruh boğaza gelmeden güneş batıdan doğmadan iş işten geçmeden bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize ahirete yeterince hazırlık yapmayı nasib ve müyesser eyle.Âmîn

Ahmet ÖZKAN

23 Mart 2022 Çarşamba
20 Şaban 1443 Çarşmba

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.