BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Cumali Sever Hoca’nın En Bilge Kanka kitabını okuyunca çok sevindim. Türkçe öğretmeni olan Cumali Bey, öğrencilere “yol haritası” niteliğinde çok güzel bir eser kaleme almış. Beynini ve gönlünü ortaya koyup öğrencilere tavsiyelerde bulunmuş. Eğitime gönül veren idealist öğretmenlerin çoğalması, alanlarına eser vermeleri, eğitim nitelik kazanmasına katkıda bulunuyor. Şubat 2014’te Akıl Fikir Yayınları arasında neşredilen kitap, her sene baskı yapmış. Cumali Hoca, kitaplarının okunması için de gayret sarf ediyor.

                Başarıya götüren yol haritasındaki belli başlı kilometre taşlarını sıralayalım:

                1. Hedefini yüksek tut! Harekette bereket vardır, harekette enerji vardır. Ya olmazsa düşüncesini unut.

                2. Sürekli ve planlı bir şekilde oku ve beyninin besle!

Okumak önemsiz olsaydı Allah, Kur’an gönderip “Oku!” buyurmazdı. Peygamberimiz (sav), beşikten mezara kadar ilim öğreniniz, buyurmuş. Bilgi beyin besinidir. Okumak aklın ilacıdır. Okumayan insanın beyni, kalbi, ruhu aç kalır.

                3. Faydalı kitapları seç. İnsanlar gibi kitaplar da çeşitlidir. Seni hedefine götürecek ve sana faydalı olacak kitapları oku. Hz. Ali (ra), faydalı kitap insan için en güzel arkadaştır, buyurmuş.

                4. Başarıya susa ve kendini ada. Hayal kur, hedefler belirle, bunları gerçekleştirmek için terlemeyi göze al.

Başarı mutluluk verir. İş başarmak, eser ortaya koymak, kendine ve dostlarına faydalı olmakinsanı mutlu eder. Başarı kar ve yağmur değildir, gökten yağmaz. Başarı emek ister, alın teri gerektirir. Başarı yoluna düşen insan yorulur, çile çeker ama sonunda kendi hayatı renklenir, insanların hayatına renk katar ve mutlu olur. Hiçbir şey yapmayan, eser ortaya koymayan insan kabiliyetlerini heder, yeteneklerini israf etmiş olur.

                5. İnsanlara faydalı ol. Bencillik insanı dostsuz ve yalnız bırakır. Bilgisini, parasını, servetini insanlarla paylaşmak başkalarına faydalı olmak hem dostlarımızı hem de mutluluğumuzu artırır. Bu sebeple gönlünü insanlara aç, onları sev ve onlara iyilik yap. Yunus gönüllü ol, onun şu sözleri parolan olsun:

                “Elif okuduk ötürü / Bazar eyledik götürü

                Yaratılanı hoş gör / Yaratandan ötürü!”

                6. Bir daha denemeyi seç, asla vazgeçme! Başarı yoluna düşen sabırlı olmalı, maymun iştahlı olmamalı, asla vazgeçmemeli, vaz geçen başarısızlığı seçer.

Fatih Sultan Mehmet Han, İstanbul’u kuşatmaya karar verirken 28 defa kuşatılmış, etrafında aşılmaz zannedilen kalın surlar sebebiyle alınamamış bir şehri kuşattığını biliyordu. Denemeye karar verdi. Şehri 29. defa kuşattı. Kalın surları yıkmak için yeni ve büyük toplar döktürdü, gemileri Dolmabahçe’den yürüterek Kasımpaşa sırtlarından denize indirdi. İç ve dış tehditler karşısında yılmadı, boyun eğmedi, vazgeçmedi. Onun bunca çabasını Yüce Allah boşa çıkarmadı, fethi nasip etti.

                7. Kendini ve duygularını yönet!

Başarısızlık veya istenilen hedefe erişememe söz konusu olunca insanlar çoğu zaman başkalarını suçlar, öğrenciler öğretmenleri eleştirir ve onların değişmesini isterler. Öğretmeni veya başkalarını değiştirmek her zaman elimizde olmayabilir ama kendimizi değiştirebiliriz. Önce kendimizi yönetmeli, kendimizi değiştirmeli, duygularımıza hükmetmeli; tembelliği, usanmayı, vazgeçmeyi terk etmeliyiz. Kendini yönetenler, başkalarına örnek olabilir. Dünyayı yönetecek kabiliyet sen de var.

                8. Plan yap ve harekete geç!

Başarı üç heceli bir kelimedir; birinci hecesi çalışmak, ikincisi azim, üçüncüsü de sabırdır.

Hayat bisiklet binmeye benzer, pedalı çevirdiğin sürece düşmezsin, demiş Einstein. Dostoyevski, dünyaya bir daha gelseydim saniyelerin nabzını tutardım, der.

Zamanı iyi değerlendirmek lazım, bu da plan yapmak ve uygulamakla mümkündür.

                9. İyi insan ol, iyilik yap! İnsanın hayra da şerre de meyli vardır. İyi insan duygularını yönlendirebilen ve hayır yapmayı seçen insandır. Sevgili Peygamberimiz (sav), insanların hayırlısı insanlara faydalı olandır, buyurur.

                10. Kendine güven. Çözümün parçası olmayan, sorunun parçası olur. Kendine güven, aynanın karşısına geç ve Arif Nihat Asya mısralarıyla kendine seslen!

                “Sen de geçebilirsin anadan, yardan, serden,

                Senin de destanını okuyalım ezberden.

                Haberin yok gibidir taşıdığın değerden.

                Elde sensin, dilde sen, gönüldesin, baştasın;

                Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaştasın!”

                Cumali Seven iyi bir öğretmen. Öğrencilerin ve okuyucularının başarılı, mutlu ve iyi insan olması için zihin teri dökmüş.

Dikkat Sizsiniz isimli öğrencilerin dikkatini artırmaya yönelik, oldukça eğlenceli bir kitabı ve Hayat yayınları arasından çıkan Bilge Kankam Beklenen Sensin isimli değerli bir eseri daha var. Kitapları okumaya değer. ( İrtibat: Akıl Fikir Yayınları, 0212 514 77 77; Hayat, 0212 613 1100)

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.