BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Hayatın sınav olduğunu unutmadan sınavlara hazırlanmalı. Sınavları şans arabası olarak görmeli. Sınavlar beni hep gitmek istediğim hedeflere ulaştırdı, onları çok sevdim. Sınavlar olmasaydı belki de iyi bir öğretmen, başarılı bir yazar olamazdım.

                Sınavlara hazırlanırken biraz kaygılanırız. Bazen zor bir şey yaptığımızı düşünürüz. Bu kaygılar iyi yönetilebilirse başarı şansımızı artırır.

                Hiç kaygı ve heyecan duymayan sınava önemsemez, iyi hazırlanmaz.

                Hâlbuki sınava hazırlanırken heyecanlanırsak hazırlanma ihtiyacı duyarız.

                Sınav hazırlığı dediğimiz şey, okumak, çalışmak, öğrenmek, düşünmek, problem çözmek, geleceğe yürümek demek. Bu etkinliklerin hepsi beyin aktivitesidir.

Beyin bilgi ile beslenir. Bilgi, beyni besler.

Bedenimiz besinlerle, beynimiz ilimle.

Allah beyni öğrenme programlı yaratmış. Göz görme, kulak işitme, ayak yürüme programlıdır. Göz görünce, kulak güzel sözler işitince mutlu olur, ayaklar yürüyünce güçlenir. Beyin de öğrenince mutluluk duyar.

İlim beyin vitamini olduğu için beynimizi yaratan Yüce Allah, kitap göndermiş ve “oku” buyurmuş.

Kâinatı da bir kitap gibi görmek ve onu da okumak gerekir. Fen bilimleri dediğimiz fizik, kimya, biyoloji, astronomi, matematik, geometri, coğrafya kâinat kitabının incelenmesi sonucu ortaya çıkmış bilim dallarıdır. 

Kur’an-ı Kerim de kâinat kitabı da Allah’ın eseridir. İkisini de okumak sevaptır.

İyi bir Müslüman iki kitabı da okur ve her türlü faydalı ilmi öğrenmeyi ibadet ve sevap kabul eder.

                Kur’an-ı Kerim, inanıyorsanız üstünsünüz, buyurur.

                Okulda üstünlük not ile ölçülür. Bu sebeple öğrenciler derslerden yüksek not almak için çalışmalı, 50’ye kadar olan notlar sınıf geçmek için, yüksek notlar ise daha fazla sevap kazanmak içindir.

                Seydişehir’de sınavlara hazırlık semineri veriyordum. Öğrencilere zamanı verimli kullanmaları için program yapmalarını tavsiye ettim, sonra verimli ders çalışma metotlarını anlattım ve yüksek not almak için çalışmalarını ve bunun sevap olduğunu söyledim.

                Bir öğrenci geldi ve bana matematiği sevmediğini söyledi.

                -Namaz kılıyor musun diye sordum.

                -Evet, kılarım.

                -Niçin?

                -Sevap.

                -Cennete de gitmek istiyorsun, öyle mi?

                -Elbette isterim.

                -Matematik de ilimdir. İlim öğrenmek sevaptır. Peygamberimiz (sav), beşikten mezara ilim öğreniniz, buyurur. Ders çalışırken sevap kazandığını düşün.

                -Anladım öğretmenim.

                Öğrenci ikna olmuştu, sevinerek gitti.

                Teog, YGS ve LYS gibi sınavlara hazırlanan öğrencilere günlük beş saat ders çalışmalarını öneriyorum. Bazı öğrenciler, bu süreyi çok buluyor ve hiç televizyon seyretmeyecek miyiz, internete girmeyecek miyiz gibi sorular soruyorlar.

                Onlara sınavlara kadar tv, internet, cep telefonu oyunları orucu tutmalarını tavsiye ediyorum. İnternette oyun oynayan, arkadaşları ile sohbet eden, televizyonda film seyreden öğrenci geçici olarak kendini mutlu hissedebilir fakat sınavlara iyi hazırlamaz, derslerden istediği notları almazsa mutsuz olur. Geçici zevklerine geleceğini kurban eder.

                Hâlbuki derslerine çalışıp yüksek not ve puanlar alırsa gerçek mutluluğu tadar.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.