BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Mevsim kış. Eskilerin deyimiyle hamsin. Mart dokuzunda, hamsin ile cemre düğüne gidiyorlarmış. Zemheriyi de çağıralım düğüne beraber gidelim demişler. Ben gelmem demiş zemheri. Yarın bi soğuk çıkar, onu da benden bilirsiniz, demiş.

Mart dokuzunu da atlatırsakhayırlısıylakış bitti demektir. Geçen yıl kar altında kalmıştık , bu yıl ise fazla kar yağmadı. Mevsim geçen yıla göre sanki bir ay önden gidiyor.  Kardelenler açtı, çiğdemler de açmaya başladı.  Yaylalarda bulunan karlar esen lodos nedeniyle neredeyse erimek üzere.

Susuzşahap yayla yolu şu anda ulaşıma kapalı, araçla gitmek mümkün değil. Madenli yaylası yolu kısmen açık.  Karakışla yayla yolu ise en son açılan yayla yoludur. Şu anda kar nedeniyle kapalı durumda. 

Bölgemizde konum ve sıcaklık farklarından dolayı çiğdemler ilk önce Gökçehüyük barajı civarında ve Ahırlı’nın Bartlıyaylasında  açarlar. Buradaki çiğdemler sararıp solmaya başlayınca, Susuz yaylasındaki mor çiğdemler açar. Susuz yaylasında sarı çiğdem fazla olmaz,burada  genellikle su içinde açan mor çiğdemler ve navruzlar bulunur.

Gölyüzü’nde köyün karşısındaki eski mezarlık ise çiğdemler nedeniyle sapsarı olur. Bölgemizde en son karakışla yaylasındaki çiğdemler açar. Yayla alanı tamamen çiğdemlerle kaplı olur. Burada çiğdemlerden sonra mor sümbüller açmaya başlar.

 

Kardelenler ise ilk önce Akseki Püser yaylasında açar. Burası Akseki Konya yolu üzerinde Akseki’ye on km geride sağ tarafta bulunmaktadır. Ana yol kenarına arabayı park ettikten sonra yaya olarak 45 dk yürüyüş mesafesinde bir alandır.  Madenli yaylasındaki karlar erirken, kardelenlerde açmaya başlar. Yaylaya girerken sağ tarafta bulunan dağlık alanın etekleri tamamen kardelenlerle kaplı olur. Bölgemizdeki diğer yaylalarda ise kardelen fazla görülmez. Az miktarda da Susuz yaylasında görülür.

Hafta sonu için farklı bir etkinlik. Avmlerden sıkılıp ta doğayla başbaşa kalmak isteyenler Gökçehüyük barajı veya Püser yaylasına gidebilirler.

“Belki şehre bir film gelir, bir güzel orman olur. Hadi gülümse!” demiş Sezen Aksu. Gülümseyelim.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.