banner165

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Ev alırken ve satarken ekspertiz şartı geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, son günlerde vergi denetimleri arttırılırken vergi kayıp ve kaçağını önlemek için başlatılan çalışmalar kapsamında ev alırken ve satarken gerçek değerin gösterilmesi için ekspertiz uygulamasını devreye sokuyor. 

23 Mayıs 2024
Ev alırken ve satarken ekspertiz şartı geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ekonomik sorunların önüne geçmek için başlattığı yeni uygulamalarla gündeme gelmeye devam ediyor. Vergi denetimlerini sıkılaştıracağını açıklayan bakanlık  vergi kayıp ve kaçağını önlemek için yeni uygulamaları peş peşe devreye sokuyor. Bakanlığın gözünü çevirdiği  yerlerden bazıları ev, dükkan, arsa gibi çok gelir sağlayan gayrimenkuller. Ancak yapılan çalışmalar uygulanırken vergilendirme mantığından uzaklaşılmamaya çalışılıyor.

Tapu sahiplerini yakından ilgilendiren bir haber geldi. Ev alırken ve satarken evin gerçek değerinin gösterilmesi ve vergilendirilmesi için ekspertiz raporu istenecek

HARÇ VE GELİR VERGİSİNDE YENİ DÜZENLEME 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tarafından başlatılmak istenen yeni uygulamaya göre, emlak vergisi rayiç bedeli üzerinden alınan harç ve gelir vergisinin tam olarak elde edilebilmesi için tıpkı yabancılara uygulandığı gibi ekspertiz raporu istenmesi gündeme geldi. buna göre ev satılırken bedeli eksperler belirleyecek.

Yabancıların ev satmasında uygulanan kurallar  herkes için geçerli olabilir.  Türkiye'den ev satın almak ya da satmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin gerçekleştireceği tapu işlemlerinde gayrimenkul ekspertiz raporu beyan edilmesi zorunlu.

Türkiye genelinde yapılan ev alım satımlarında gerçek satış değeri yerine belediyelerin belirlediği vergi değeri üzerinden alım-satımlar gerçekleşiyor. Bu yapılan satışlarda  kurumlar veya gelir vergisinin, KDV’nin, geçici verginin; alıcı ve satıcı açısından tapu harcının ve alıcı açısından ise emlak vergisinin eksik ödenmesine neden oluyor.  Satış tutarının gerçek bedelden gösterilmediğinde gelir vergisi kaybı ortaya çıkıyor.

KİRA İSTİSNA İNDİRİMİ KALDIRILABİLİR

Hazine ve Maliye Bakanlığının, gündemi ise başka bir uygulama daha var. Bakanlık kira vergisinde istisna ve indirimin kaldırılması için çalışmalara başladı. Kira vergisi ödeyenler öncelikle 2023 kira gelirleri için 21 bin lira, 2024 gelirleri için 33 bin lira istisnayı düşüyor. Bunun üstüne bir de eğer götürü usulü seçtiyse toplam kira gelirinin yüzde 15'i kadar masraf düşüp kalan üzerinden vergi ödüyor. Ancak Maliye'de öncelikle istisnanın mantığı olan düşük kira geliri olanların vergi ödememesi kuralının çiğnenip çiğnenmeyeceği tartışılıyor. Maliye bürokrasinin bu istisnanın kaldırılmasına olumlu bakmadığı öğrenildi. Kirada istisnanın kalkması bin lira gelir elde edenden de vergi alınması anlamına geliyor

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.