BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Yerel Seçimlerin Belirleyici Unsurları

 

29 Şubat 2024
Yerel Seçimlerin Belirleyici Unsurları

Her seçimin kendine özgü seçmen tercihini etkileyen önemli unsurları vardır. Seçimlerde "Beka Meselesi" en temel olgudur ancak bu yerel seçimleri seçmen "Beka Meselesi" olarak Algılamamaktadır. Özellikle son genel seçimlerde seçmen, seçimi bir "Beka Meselesi" olarak algılamış ve gereken tercihini yapmıştır.

Özellikle Savunma Sanayindeki başarıların inkıtaya uğrayacağı Düşüncesi ile seçmen çoğu sorunu askıya alarak tercihini kullanmıştır.

Ancak yerel seçimlerde seçmenin şu temel sorunları dikkate alarak tercihini yapacağı kanaatindeyim.

1- Genel Ekonomik Sıkıntılar

Toplumda gelir dağılımında dengesizlik olduğunu kabul etmek zorundayız. Fiyatlar istikrara maalesef  kavuşmamıştır. Halkın alım gücü önemli ölçüde zayıflamıştır.

 Ekonomik sıkıntıları halkın yaşamasına rağmen, devlet imkânlarını elinde bulunduranların bu ekonomik sıkıntıdan etkilenmemesi, israf harcamaları halkın dikkatini çekmektedir.

 Devlet imkânını elinde bulunduranların maaşları ile varlıkları ve harcamaları arasında tutarsızlıklar halkın tepkisine sebep olmaktadır. Halk “ekonomik sıkıntı varsa yöneten, yönetilen vb. hepimiz beraber çekelim...” demektedir.

2- Emeklilerin Beklenilen Zammı Alamaması EYT ile Emekli-Çalışan oranı ciddi manada bozulmuş, bu da emekliler açısından (maaş olarak)olumsuz bir sonuç meydana getirmiştir. Bu durum Sosyal Güvenlik Sisteminde dengeleri olumsuz etkilemiştir.

Sosyal Güvenlik Sisteminin sürdürülebilir olması için ideal “aktif (çalışan)/pasif (emekli) oranı 4’tür.”

Yani 4 çalışan 1 emekliyi finanse ettiği durumda Sosyal Güvenlik Sistemi sürdürülebilir durumdadır.

İdeal rakam 4 iken

2020 yılında bu oran 1,87

2021 yılında bu oran 1,93

2022 yılında bu oran 2,01 idi.

2023 Mayıstan sonra yani EYT’den sonra 1,79 olmuştur. Yani ideal rakam olan 4’ün çok altındayız. Buda SGK’nın sürekli açık vermesi demektir.

ABD’de bu oran 3,23

İngiltere’de ise 3,12’dir.

Sonuç olarak

Çalışan/Emekli oranındaki dengesizlik emekliye gereken zammın verilmesini engellemiştir. Çiftçi emeklisi ile yıllarca yüksek oranda prim ödeyen aynı zammı almıştır.

Yıllarca memurun aldığı zam ne ise emekli memur da aynı zammı alırken son uygulama ile memur emeklisine seyyanen zam verilmemiştir.

Bütün bunlar emeklileri küskünlüğe ve kırgınlığa sevk etmiştir. Bunun da sandığa yansıması kuvvetle muhtemeldir.

3- Adayların Tabanda Kabulü ve Saha Performansı Seçmenin gözüne girebilmek, seçmenin ruhuna dokunabilmek, seçmen ile bütünleşebilmek en önemli unsurdur. Adayın bir geçmişi, hikâyesi olmalı ki; seçmen adayı kabullensin ya da sahada çok ustaca tavır ve medeni ilişkilerde bulunarak seçmenin takdirini toplayıp, ruhuna dokunacak hal ve hareketlerde bulunması gerekir.

Bir partinin rüzgârı eskiden olduğu gibi bu seçimde çok önem arz etmeyecektir.

Adayların seçim çalışması sürecinde mütevazı bir tavır sergilemesi seçmenin dikkatini çekecektir.

Adayların özgün kişiliği seçmen için daha önemlidir. Arkalarında birilerinin olması imajı seçmenin satın alacağı bir meziyet değildir. Çünkü adayları tepe belirler ama oyu halk verir.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.