BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Yazarımızın “İfk Olayı ve Sahabe Üzerindeki Etkileri” Kitabı Okurlarla Buluşuyor

 

17 Şubat 2024
Yazarımızın “İfk Olayı ve Sahabe Üzerindeki Etkileri” Kitabı Okurlarla Buluşuyor

Yazar Hamza Resuloğlu’nun “İfk Olayı ve Sahabe Üzerindeki Etkisi” isimli yeni kitabı yayımlandı. Yüksek lisans tezi olarak yazılan eserde Efendimizin hayatında bir dönüm noktası olan ve sahabeyi de sarsan İfk hadisesi ve Sahabe üzerinde bıraktığı tesirler incelenmiş.

 

İlahiyatçı yazarve aynı zamanda Seydişehir Haber Yazarlarından olan Hamza Resuloğlu’nun ilk kitabı olan “İfk Olayı ve Sahabe Üzerindeki Etkisi” yayımlandı. Kitaptan bahseden Resuloğlu, şu ifadelere yer verdi; “Bu eser benim yüksek lisans tez çalışmamın bir ürünü olarak ortaya çıktı. Çocuk denecek yaşlardan başlayan siyer ve İslam tarihine olan merakım beni böyle bir araştırma konusunu seçmeye itti.  Böyle bir eseri okurlara kazandırdığımın bahtiyarlığını yaşıyorum.

 

İFK HADİSESİNDE NE OLMUŞTU?

Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) hicretten sonra Medine’yegöç edince, burada farklı bir demografik yapı ve değişken olan sosyolojik bir taban buldu. Bir tarafta daha önce buraya göç eden Yahudiler, öte tarafta iki akraba kabile olan ve Yahudilerin zaman zaman kendilerini tahrik ederek kızıştırıp dövüştürdüğü Evs ve Hazreç kabilesi vardı. Güneyde Necran Hristiyanları ve çölde bedeviler yaşıyordu. Münafık başı Abdullah b. Übey’in taç giymeye hazırlandığı Medine’de Hz. Peygamber’in gelmesiyle tüm hayalleri suya düşmüştü. Ardından Yahudi ve Münafık ittifakı art arda hamlelerle İslam toplumunu zayıflatacak girişimlerde bulundu. İşte Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın hanımı ve annemiz Hz. Aişe’ye atılan namus iftirası bu girişimlerin en büyüğü ve en zorlusuydu. İşte kitabın ana konusu bu iftiranın ilk İslam toplumunda oluşturmuş olduğu etkiyi gözler önüne sermek ve aynı iftiralarla karşılaşan modern zamanların müminlerinin gösterecekleri tavrın ölçüsünü ortaya koymaktır.

KİTABIN ANA KONULARI NELERDİR?

Eser İfk kavramının literatürde ne anlama geldiğini açıklamakla başlamış, İfk kavramının terim, sözlük, Kur’an-i bağlamda nasıl anlaşılması gerektiğini kısaca izah etmiştir.  Çalışma üç bölümden oluşmuştur. İlk bölümde Medine’de Yahudi ve Münafıkların Müslümanlarla olan ilişkilerine değinilmiştir. İkinci bölümde İfk hadisesinin gerçekleştiği Beni Mustalik Gazvesine yer verilmiş ve bu seferde münafıkların yapmış olduğu fitne girişimleri ele almıştır. Üçüncü ve son bölümde de Hz. Peygamber başta olmak üzere ilk İslam toplumunun bireyleri olan sahabenin bu iftiraya karşı takındıkları tutumları kritik edilmiştir.

KİTAPTAN BİR PASAJ

Tarih boyunca bir silah gibi kullanılmış olan iftira adeta bir psikolojik savaş enstrümanı işlevi görmüştür. Tarihsel akış içerisinde hasımlar birbirlerine üstünlük kuramadıkları zamanlarda ahlaki zafiyeti olan taraf veya taraflar iftira silahına başvurmuş algılar üzerinde yönlendirme de bulunmak istemişlerdir. İftirayı aşkın varlık olan Allah’a bile yapmaya yeltenmiş Allah’a ortaklar koşulmuş, bazen eş ve çocuklar isnat edilerek Allah’a karşı yalan ve iftirada bulunulmuştur. Yine tevhit kahramanları olan Peygamberlere birçok itham ve iftiralarda bulunulmuştur. Mesela Hz. Yakub’un Tanrı ile güreştiği, Hz. Musa’ya zina yakıştırması, Hz. İsa’ya Allah’ın oğlu, Hz. Süleyman’a sihirbaz, iftiraları bunlara örnek verilebilir. Hz. Meryem ve Hz. Âişe annemiz de bu iftiralardan nasibini almıştır. İfk olayından çıkarılacak dersler ve Kur’an’da o dönemin müminlerine yapılan nasihat, geçerliliğini ve hayatiyetini halen korumaktadır. Tüm zamanların Müminlerine düşen görev bu gibi tarihi gelişmelerden ders alıp tarihi tekerrür ettirmemektir.

 

ESER TEMİN YERLERİ

Kitabımızı ülke genelinde tüm seçkin kitapevlerinde ve internet üzerinden kitap sitelerinden temin edebilirsiniz. Ayrıca tüm TDV Kitabevlerinden kitabımıza ulaşabilirsiniz.

Seydişehir Seyyid Harun kitabevinde temin edilebilir.

Toplu siparişlerinizi AdresSahibiata, Mimar Muzaffer Cd. No: 41/1, 42040 Meram/Konya

Telefon: (0332) 353 62 65 temin edebilirsiniz.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.