BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Cep telefonları dahil elektronik cihazlarda yeni döneme geçiliyor: İşte uygulanacağı tarih!

Cep telefonları dahil elektronik cihazlarda yeni döneme geçiliyor: İşte uygulanacağı tarih! 

11 Şubat 2024
Cep telefonları dahil elektronik cihazlarda yeni döneme geçiliyor: İşte uygulanacağı tarih!


Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK), hazırladığı yeni taslağa göre bundan böyle elektronik cihaz USB Type-C'ye uyumlu olacak. Artık tüketiciler, şarj cihazı olmadan da ürün alabilecekken, bu yöntemle büyük oranlarda tasarruf sağlanacak.

Cep telefonları dahil elektronik cihazlarda yeni döneme geçiliyor: İşte uygulanacağı tarih!mask
-

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), tarafından Telsiz Ekipmanları Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair bir yönetmelik taslağı düzenlendi. Bu taslağa göre; mobil telefonlar, tabletler, dijital kameralar, kulaklıklar, mikrofonlu kulaklıklar, taşınabilir video oyun konsolları, taşınabilir hoparlörler, e-Kitap okuyucular, klavyeler, fare (mouse) cihazları, taşınabilir navigasyon sistemleri, kulak içi kulaklıklar ve dizüstü bilgisayarlar, USB Type-C'ye uyumlu olacak.

Hatırlanacağı üzere daha önce Avrupa Birliği'nde 28 Aralık 2024'ten itibaren, satılan tüm cep telefonları, tabletler ve kameralar standart USB Type-C şarj kablosu kullanımına geçme kararı alınmıştı.

Türkiye gazetesinde yer alan  habere göre bu telsiz ekipmanları, belirlenen şarj etme yeteneklerine ilişkin düzenlemelere uygun olacak şekilde üretilecek. Üretilen bu  şarj cihazları, haricindeki aksesuarlarla uyumlu çalışacak.


ŞARJ CİHAZI ALMAK ZORUNDA KALINMAYACAK
Bu yeni dönemde, belirli kategori ve sınıflara ait telsiz ekipmanlarının şarj cihazı olmadan piyasaya arzı da düzenlenecek. Buna göre, iktisadi işletmeciler, ekipmanlarını bir şarj cihazıyla birlikte piyasada bulundurmaları hâlinde, tüketicilere ve diğer son kullanıcılara aynı telsiz ekipmanını herhangi bir şarj cihazı olmadan da satın alma fırsatı verecek.

NE ZAMAN UYGULANMAYA BAŞLAYACAK?
Taslağa göre, yönetmeliğin hükümleri, telefon, tablet ve dijital kameralar gibi ürünler için 28 Aralık 2024'ten itibaren uygulanmaya başlayacak. Yönetmelik hükümleri, sadece dizüstü bilgisayarlar (laptoplar) için 28 Nisan 2026'dan itibaren uygulanacak.


BÜYÜK ORANDA TASARRUF HEDEFLENİYOR
Türkiye'de bir yılda yaklaşık 15 milyon cep telefonu satışı yapılıyor. Atılacak bu adımla birlikte  ortak şarjla potansiyel atık şarj cihazı üretiminde yaklaşık 1,5 milyon adet düşüş yaşanması hedefleniyor. Bu oranın yüzde 50 olması düşünüldüğünde üretimin yılda yaklaşık 7,5 milyon adet ile 1 milyar 125 milyon lira tasarruf sağlaması bekleniyor.


AB ülkelerinde ise harici şarj aletlerine yılda yaklaşık 2,4 milyar euro harcanıyor. Atılan ve kullanılmayan şarj cihazları yılda yaklaşık 11 bin ton elektronik atık oluşturuyor. Ortak şarj aleti çözümüyle yılda yaklaşık 1.000 ton atık azalacak. Tüketicilerin ise şarj cihazlarına ödediği meblağ ise 250 milyon euroyu görüyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.