BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Beyşehir ve Eğirdir gölünün su seviyesinde azalma meydana geldi

Küresel ısınma ve yağışların azalması nedeniyle Eğirdir gölünün su seviyesinde azalma meydana geldi. 

17 Ocak 2024
Beyşehir ve Eğirdir gölünün su seviyesinde azalma meydana geldi

Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’nde su sıkıntısı yaşanıyor. Aralık ayında yüzde 60’a varan yağış düşüşünün kaydedildiği Konya’da çiftçiler sevindiren haber bekliyor. Konya’nın denizinde su şehir merkezinden gittikçe uzaklaşıyor.

Konya’nın denizi kuruyor! Su şehir merkezinden gittikçe uzaklaştı

 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2023 yılı aralık ayı yağış raporunu yayımladı, Konya’da yüzde 60'a varan azalma kaydedildi. Küresel ısınma ve yağışların az olması nedeniyle ülke genelindeki göllerdeki su oranlarında ciddi derecede azalma var.

BEYŞEHİR GÖLÜ’NDE SU SEVİYESİ DÜŞTÜ

Su sıkıntısı çeken göllerin başında Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü geliyor. İlçede yaşanan su sıkıntısı nedeniyle balıkçılar zorlanıyor.

Su ise şehir merkezinden gittikçe uzaklaşıyor. Eski dönemlerde 3 veya 5 metreye kadar su bulunan bölgelerde artık koyunlar ve inekler otluyor.

konyanin-denizi-kuruyor-su-sehir-merkezinden-gittikce-uzaklasti.jpg

“GÖLÜN DENGESİ BOZULUYOR”

Beyşehir Gölü’nün dengesinin bozulduğunu belirten balıkçılar, “Beyşehir’de senelerdir balıkçılık yapıyorum. Su seviyesi hiç bu kadar düşmemişti. Gölün dibinde otların çürümesiyle birlikte balçıklar ortaya çıktı ve sığlaşmaya başladı. Ağlarımız çamur olarak çıkıyor. Tertemiz incecik olan ağlarımızı çamurlu halde çekiyoruz. Gölün dengesi bozuluyor. Bir an önce otların temizlenmesi gerekiyor. Ördekler azaldı, pelikanlar gelmemeye başladı. Gölde balık var ama ağlarımız balçıktan dolayı kalınlaşıyor ve balık tutmuyor” dedi.

konyanin-denizi-kuruyor-su-sehir-merkezinden-gittikce-uzaklasti-001.jpg

“SU ŞEHİR MERKEZİNDEN UZAKLAŞTI”

Eskiden su olan bölgelerde hayvanların otladığını belirten balıkçılar, “Küresel ısınmadan ve yağışların azlığından dolayı Beyşehir, Eğirdir, Akşehir göllerinde su azaldı. Tabi buharlaşmada var. Eskiden buralarda 3 veya 5 metre su olurdu. Şimdi buralarda koyunlar ve inekler yayılıyor. Yağışlar az ve su yeterli değil. Gölün yaygın olduğuna bakmayalım, az su var şu anda. Göçmen kuşlar gelirdi eskiden şimdi kamıştan başka bir şey yok. Şehir merkezinden su uzaklaştı” diye konuştu.

konyanin-denizi-kuruyor-su-sehir-merkezinden-gittikce-uzaklasti-002.jpg

“TEKNELERİMİZİ ATIL HALE ÇEKTİK”

Teknelerin atıl hale geldiğini belirten balıkçılar şunları söyledi:

“Su seviyesinin azlığından dolayı balıkçılar olarak bizler de zorlanıyoruz. Balık popülasyonunda azalma var. Buralarda geçen sene mayıs ayında su vardı. Biz zemherinin ortası deriz, buralarda su yok teknelerimizi atıl hale çektik. Biraz daha çekilirse sıkıntı büyüyebilir. Beyşehir Gölü böyleyse diğer küçük göller daha kötü durumdadır”

konyanin-denizi-kuruyor-su-sehir-merkezinden-gittikce-uzaklasti-003.jpg

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.