BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Konya’da arazileri fare istila etti ekipler sahada

Konya araziler tarla fareleri yüzünden kevgire döndü. Üreticilerden son dönemde yoğun şikayet geliyor. Tarım İl Müdürlüğü teknik ekipleri saha kontrolleri yaparak, mücadele konusunda bilgilendirme yapıyor. 

23 Aralık 2023
Konya’da arazileri fare istila etti ekipler sahada

2023 yılının son günlerine yaklaşırken, Konya Ovasına beklenen kar yağışı henüz düşmedi. İklim şartlarından dolayı fare yoğunluğu arttı, araziler adeta kevgire döndü.

YOĞUN ŞİKAYET GELİYOR

Tarla fareleri bazı bölgelerde meyve ağaçlarına da zarar vermeye başladı. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Süleyman Soylu da üreticilerden gelen şikayetleri sosyal medya hesabından paylaştı.

 

ARAZİLER DELİK DEŞİK

Konya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü geçtiğimiz aylarda üreticilere tarla faresi ile toplu mücadele çağrısı yapmıştı. Yoğun şikayetler üzerine teknik ekipler tekrar sahaya çıktı, çiftçilere mücadele konusunda bilgilendirme yaptı.

konyada-araziler-kevgire-dondu-ekipler-sahada.jpg

EKİPLER SAHADA

Peki tarla faresi mücadele nasıl yapılır?

Tarla faresi mücadelesinde başarıya ulaşmak için mutlaka toplu mücadele yapılmalıdır. Mücadele ilkbahar ve sonbahar aylarında beslenmek için kullanılan galeri ağızlarının iç kısmına sadece 5’er tane zehirli buğday konulmalıdır.

konyada-araziler-kevgire-dondu-ekipler-sahada-001.jpg

Farenin tarlaya giriş yapabileceği alanların belirlenip burası ile tarla arasına derince sürülmüş, 1 -1,5 m ’lik bir şerit oluşturulması tarla faresinin buradan tarlaya ulaşıp zarar oluşturmasını büyük ölçüde engelleyecektir. Doğal dengenin bozulmadığı ortamlarda, doğal düşmanlar tarla farelerini büyük ölçüde baskı altında tutmaktadırlar.

Tarla fareleri, 4-12 adet giriş deliği bulunan ve 10-70 cm derinlikte yer alan toprak altı galerilerinde yaşarlar. Gece ve gündüz aktif olmakla birlikte, özellikle geceleri aktiftirler. Yılda ortalama 4-6 doğum yaparlar. Tarla fareleri beslendiği alanda üç çeşit delik açar.

Bunlar;

1. Beslenme deliği,

2. Hafriyat (toprak çıkarma) deliği,

3. Dışkılama deliğidir.

Bu delikleri kolayca tespit edebiliriz. Çünkü Hafriyat deliklerinde toprak birikintileri, dışkılama deliğinde fare dışkıları, beslenme deliğinde ise yiyecek kalıntıları vardır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.