BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Döviz ve borsa ile ilgilenenler: Yüzde 40 vergi geliyor

 

28 Kasım 2023
Döviz ve borsa ile ilgilenenler: Yüzde 40 vergi geliyor

AK Parti tarafından TBMM'ye sunulan torba yasa teklifi, borsa ve döviz yatırımlarından elde edilen kazançlardaki vergi oranlarını yüzde 40'a kadar çıkarma yetkisi içeriyor.

AK Parti'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan torba yasa teklifi, ekonomik düzenlemeleri kapsayarak dikkat çekiyor. Özellikle, döviz ve borsa ile ilgili vergi politikalarında önemli değişikliklere odaklanan teklif, Cumhurbaşkanı'na yüzde 40'a kadar vergi artırma yetkisi tanıyor.

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre, tasarrufçuların dövize olan talebini azaltma çabalarının bir parçası olarak öne çıkan tasarı, yabancı para cinsinde ihraç edilen menkul kıymetlerden elde edilen getirilerle bankalarda bulunan döviz hesaplarından elde edilen faiz ve kâr paylarına yüzde 40'a kadar vergi uygulanabilmesine olanak sağlıyor. Mevcut durumda vergi oranları yüzde 30 ile sınırlı iken, bu yetki tam kullanılırsa vergi yükü yüzde 25'ten yüzde 40'a çıkabilecek.

Teklifin dikkat çeken bir diğer noktası ise Cumhurbaşkanı'na borsada hisse senedi alım satımından elde edilen kazançlara yüzde 15'e kadar artırma yetkisi verilmesi. Ancak, bu yetki "yüzde 40'a kadar" şeklinde genişletilerek, hisse senedinin ihraç tarihine, ihraç edenlere, hesabın açılış tarihine ve türüne göre farklı oranlarda kullanılabilecek. Önemli bir not olarak, vergi yetkisi şu an için artırma değil, indirim yönünde kullanılmaktadır.

Torba yasa teklifi aynı zamanda sporcuların vergi avantajlarını da ele alıyor. Başta futbolcular olmak üzere, en üst ligde oynayan sporcuların kazançlarından alınan düşük oranlı gelir vergisi uygulaması, bu yılın sonunda bitmesi planlanan süre 2028 sonuna kadar 5 yıl daha uzatılıyor. Cumhurbaşkanı'na ise ileride ilave 5 yıl daha uzatma yetkisi tanınıyor. Şu anda, en üst ligdeki sporculardan yüzde 20, bir altındaki ligdeki sporculardan yüzde 10 ve diğer ligler ile lig usulüne tabi olmayanlardan yüzde 5 vergi alınmaktadır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.