BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Konya’da 2,5 milyon yıllık “sirk buzulu” keşfedildi

Konya’da 2,5 milyon yıllık “sirk buzulu” keşfedildi | “Küresel ısınma sonucu ortaya çıkmış olabilir; çok enteresan, gerçekten çarpıcı” 

20 Kasım 2023
Konya’da 2,5 milyon yıllık “sirk buzulu” keşfedildi

Doğa gezgini Hasan Hüseyin Kahriman, Orta Toros Dağları’nda, Taşeli Platosu’nda kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Konya, Karaman ve Antalya’nın sınırlarını oluşturan 2877 rakımlı Geyik Dağları’na gezintiye çıktı.

Hasan Hüseyin Kahriman, BUZULU İLK GÖRDÜĞÜM AN

Ülkemiz gündemine düşen geyik dağında keşfettiğim buzul için önce bilim adına sevindim sonra geleceğimiz için üzüldüm .

Bilim için çalışmalar olacak ve inşallah dağ koruma altına alınacak.

Ama doğada ve burada gözlemlediğim durum iç açıcı değil iklim değişikliği nedeniyle 2016 da dağda bulduğum takibe aldığım iz 2023 yılında buzulu bularak doğadaki aldığım dersle kazandığım tecrübe sayesinde düşüncemi doğruladı doğada hiç bir yer hareketi tesadüf değildi.

İklim değişikliği ile sıcaklık git gide artacak dağlara yağan karlar yavaş erir ve yaraltı sularını besler erime yavaş olduğu için su yeryüzüne çıkarak daha fazla zamanda akarak hayat verirdi .

Sıcaklık artınca kar hızlı eriyecek ve zaman açısından yeraltında fazla durmayacak hızla tükenecek ve susuzluk başlayacak .

bazı bitkiler ağaçlar hayvanlar insanlar ve ekosistem risk altına girecek .

Buzul yatağını inceleyen Necmettin Erbakan Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Pınar, bunun sirk buzulu olduğunu söyledi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.