BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

SEYYİD HARUN VELİ HAYATTAYKEN YAZILAN MENAKIBNAME NEREDE ?

Merhabalar değerli tarih dostları Beni geçmiştenbu yana takip edenler, Seydişehir ile ilgili geçmişe dair ne kadar yazılı kaynak varsa sahaflardan toplamaya çalıştığımı bilirler. 

09 Kasım 2023
SEYYİD HARUN VELİ HAYATTAYKEN YAZILAN MENAKIBNAME NEREDE ?

Merhabalar değerli tarih dostları

Beni geçmişten bu yana takip edenler, Seydişehir ile ilgili geçmişe dair ne kadar yazılı kaynak varsa sahaflardan toplamaya çalıştığımı bilirler.

Yine bu araştırmalarım esnasında geçtiğimiz ay 1940’lı yıllara ait “Konya Halk Evi” dergisinin bazı sayılarına ulaştım. İçerisinde, Seydişehir tarihine olan katkıları nedeniyle her vesilede rahmetle andığım, merhum Rüştü Ergen’in Seydişehir tarihine dair yazıları da var.

Bu vesileyle yazımızın başlığını da merhum Ergen’inMayıs 1949 tarihinde Konya Halk Evi dergisinde yayımlananyazısından aldım. (1)

Seydişehir tarihinin temeli kabul edilen“Makalat-ı Seyyid Harun Veli” adlı eser, Seyyid Harun Veli’nin ölümünden yaklaşık 230 yıl sonra 9. Kuşak torunu Abdülkerim Bin Şeyh Musa tarafından yazılmıştır. Şeyh Abdülkerim eseri yazarken, Seyyid Harun Veli döneminde yazılan eserin kaybolduğunu uzun yıllardır bulunamadığını belirtmiştir. Çevre beldelerden gelen âşıkların, eseri yeniden yazmasını rica etmesi üzerine, Şeyh Musa çevresindeki Salihlerden duyduklarını ve farsça eserleri tercüme ederek, eseri yeniden yazdığını söylemiştir(2)

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.