BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

KÜPE ÇUKURUNUN YILKI ATLARI YUVALARINA DÖNDÜ ÖZELHABER

Efsanelere de konu olan yaylanın yüzlerce yıl konargöçerlere ev sahipliği yapıyor 

07 Kasım 2023
KÜPE ÇUKURUNUN  YILKI ATLARI  YUVALARINA  DÖNDÜ  ÖZELHABER

Konya'nın Seydişehir ilçesine bağlı Taraşçı mahallelerinden yaklaşık dört saat süren bir tırmanıştan sonra varılabilen "Küpe Çukuru" Yaylası, 2 bin 575 rakımlı Küpe Dağı'nın eteğinde yer alıyor. Etrafı yüksek dağlarla çevrili bin 906 rakımlı Küpe Çukuru'na vadilerden akan ve birkaç düdenle yer altına giren sular hayat veriyor.

İlkbaharda karların erimesiyle yemyeşil bitki örtüsüne kavuşan ve bitki zenginliğiyle dikkati çeken yayla,  İlkbahardan kışa  kadar   yılkı atlarına da ev sahipliği yapıyor.

Efsanelere de konu olan yaylanın yüzlerce yıl konargöçerlere ev sahipliği yapıyor

Yerleşim yerlerinden uzak olması sayesinde, yaylanın doğal güzelliğinin bozulmadan bugüne ulaşılan  yayla Eskiden bu bölgeyi Antalya civarından konargöçerler, Bozahmetli ve İdrisli Yörükleri ile Seydişehir, Taraşçı, ve Gökçehüyük mahallelerinden köylüler yayla olarak kullanılırmış. Günümüzde sadece birkaç aile hayvan otlatmak için zaman zaman burayı kullanıyordu.

Küpe çukur zorlu bir bölge olduğu için herkes gidemiyor.   İlk  bahar  ve yaz aylarında Konya-Seydişehir ve çevreden  fotoğrafçılar ve doğa tutkunları bu eşiz  coğrafyayı  ve  atları görmeye gidiyor..

Taraşçı Mahallesi Mustafa Yaşar İlkbaharda Küpe Çukuruna bıraktığı Atını kışın yaklaşması ile yakalayarak  tekrar  Taraşçı Mahallesine  getirdi. Mustafa  yaşar Seydisehirhabere yaptığı açıklamada Küpe  Çukuruna tırmanmak  oldukça zahmetli   biz  ilk  baharda  atı  olan birkaç arkadaşla   birlikte  zorlu  bir tırmanıştan sonra bölgeye  atlarımızı  bırakıyoruz..Atlarımız    yaklaşık  altı aylık  zamanda   burada  özgürce   dolaşıyorlar . Burada Ayı Domuz Kurt  gibi yabani hayvanlar  var  onlara  karşı  Sürekli  hareket ederek  hayatta  kalıyorlar   bu   hareketlilik  ve özgürlükte  onları  son derece  dinç  ve bakımlı  hale  getiriyor. Yanları değil yabani hayvan fotoğraf çekmek için insan bile yanaşamıyor  Buralara kışın metrelerce  kar  yağar  ve yiyecek  bulamazlar  bizlerde  zarar  görmemeleri için  son   baharda  yakalayıp  mahalleye   getiriyoruz. Bizim için yakalamak zor  olmuyor  onlar  bizleri tanıyor dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.