BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Toroslarda vargit çiçekleri açtı... Yayladan dönüş yolu başladı

Toroslarda vargit çiçekleri açtı... Yayladan dönüş yolu başladı 

15 Ekim 2023
Toroslarda vargit çiçekleri açtı... Yayladan dönüş yolu başladı

Toroslarda son günlerde hava sıcaklıklarının düşmeye başlaması ile birlikte  bin 700 metreden yüksek yaylalarda kış mevsiminin habercisi olan ‘Vargit’ çiçekleri açmaya başladı. Vargit çiçeklerini gören yöre halkı yaylalardan dönüşe geçti.

Yaylalarda kışın habercisi olan ve yayla sakinlerine göç etme zamanının geldiğini hatırlatan çiçekler, laleye benzeyen yapısı, yerden 15-20 santimetre uzunluğu ve sapının üzerindeki mor  yapraklarıyla biliniyor.

Torosların  Ahırlı ilçesine  bağlı Bartı yaylasında  görülen “vargit” veya “güz gülü” olarak adlandırılan çiçek her yıl sonbahar mevsiminde kendini gösterirken yöre sakinleri çiçeğin “Havalar soğuyor, kış geliyor, artık geri dön” uyarısında bulunduğuna inanıyor.

Mor renkleriyle Toros yaylalarına ayrı bir güzellik katan ve yörede kışın habercisi olarak bilinen Vargit çiçekleri, Konyanın Ahırlı ilçesinin yüksek yaylalarında kendini göstermeye başlayınca yayla sakinleri Mayıs ayında geldikleri yaylalarda 4-5 aylık konaklamanın ardından havaların soğuması artık kışın soğuk rüzgârların başlamasıyla beraber dönüyorlar.

Yayla  Sakinlerin Seyfullah Güler yaptığı açıklamada “ Mayıs  ayında Çiğdemlerin açması ile   göçtüğümüz   Yaylada vargit çiçekleri açınca biz artık yayla zamanının sona erdiğini anlarız. ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.