BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Seydişehir Ferzene Mağarası detaylı videosu

 

28 Eylul 2023
Seydişehir Ferzene Mağarası  detaylı videosu

Seydişehir kent merkezinden 5 kilometre kadar mesafede bulunan Ferzene’ye gidebilmek için öncelikle Kuğulu Park’a ulaşılmalıdır.

Buraya kadar araçla gelmek mümkünse de mağaraya ulaşmak için Kuğulu’dan itibaren yarım saat süren bir tırmanış gerçekleştirmeniz gerekecektir. Ferzene Mağarası, 346 metre uzunluğunda yatay bir mağara olup 5 metre derinliğindedir.

 Yapılan araştırmalara göre, mağara içi şekillerinin oluşmasında fay ve çatlakların önemli rol oynadığı ifade edilir. Özellikle kuzey-güney doğrultulu fay üzerinde mağaranın 100 metre kadar aşağısında yağışlı dönemlerde artan Gürlevik Kaynağı’nın altında Kuğulu Gölü pınarları oluşmuştur. Girişi bütünüyle toprakla kaplı olan mağaranın ilerleyen bölümlerinde travertenlerle örtülü tabanlara karşılaşılmaktadır. Mağaranın yarısından itibaren sarkıt, dikit, sütun ve mağara incileri karşınıza çıkacaktır. Aktif bir mağara olmadığından içerde faal bir su görmek mümkün değildir ancak tavandan sızan sular nedeniyle traverten oluşumunun devam ettiğini gözlemleyebilirsiniz. Mağara içindeki sıcaklık, dışarıdaki sıcaklıkla uyumlu olup içerdeki hava dolaşımı insan yaşamına uygundur.

Paleolitik dönemlere ait izlerin çok belirgin bir şekilde karşınıza çıktığı mağarada duvarlardaki oyma şekillerin yanı sıra sarkıt ve dikitlerden yapılmış çeşitli büyüklüklerdeki su depoları ve çok sayıdaki insan kemiği bu durumu kanıtlar niteliktedir. Jeolojik, biyolojik ve tarihî özellikleri dikkate alındığında, Ferzene Mağarası’nın sığınak ve soğuk hava deposu olarak kullanıma oldukça uygun olduğu söylenebilir. Bununla birlikte içerisinin ışıklandırılarak, turizme açılması oldukça önemlidir.

Bu haliyle bile doğaseverlerin fazlasıyla ilgisini çeken Ferzene Mağarası turizme kazandırıldığında, Seydişehir ve Konya’nın tanıtımına ciddi katkılar sağlayacaktır.

Video  ve  Anlatım ;Hüseyin Bostancı 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.