BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Son 10 yılda 36 bin kırtasiye kepengine kilit vurmak zorunda kaldı

 

23 Ağustos 2023
Son 10 yılda 36 bin kırtasiye kepengine kilit vurmak zorunda kaldı

 

Kriz kırtasiyeleri vurdu: On binlerce iş yeri iflas ettimask
 

Kırtasiye ürünlerinin fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 100'ün üzerinde artış göstermesi, satış dinamiklerini değiştiriyor. Yükselen fiyatlar nedeniyle kırtasiye ürünlerinin satışları, market ve online platformların lehine kayarken, semt pazarlarında kayıt dışı ve sahte ürün satışları da artış gösteriyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Kağıt, Kırtasiye ve Ambalaj Meslek Komite Başkanı Muharrem Ender Karvar, son 10 yılda yaşanan bu olumsuz gelişmelerin etkisiyle 36 bin kırtasiyenin kapısına kilit vurduğunu belirtiyor.

ONLİNE VE MARKET SATIŞLARINDA ARTIŞ
Okulların açılmasına yakın bir dönemde, kırtasiye malzemelerinin satışlarında hareketlilik gözleniyor. Ancak yüksek fiyat artışları, tüketicileri farklı satış kanallarına yönlendiriyor. Geçen yıla kıyasla yüzde 100'ün üzerinde artan fiyatlar, kırtasiye ürünlerinin satışlarını market ve online platformlara kaydırıyor. Bu durum, kırtasiyelerin rekabet gücünü zayıflatıyor.


KAYIT DIŞI VE SAHTE ÜRÜN SATIŞLARI ARTIYOR
Yüksek fiyatlarla birlikte, semt pazarları gibi noktalarda kayıt dışı ve sahte ürün satışlarında da artış gözleniyor. Tüketiciler, daha uygun fiyatlı ürünler arayışında olduğundan, bu tür noktalarda sahte veya kalitesiz ürünlerin tercih edilme olasılığı artıyor.

İTHALAT DÜŞTÜ
Öte yandan, kırtasiye ürünlerinde yaşanan fiyat artışlarının yanı sıra ithalatta yaşanan gerileme de sektörü etkiliyor. 2017 yılında 325 milyon dolar olan kırtasiye malzemeleri ithalatı, geçen yıl yüzde 60 düşüşle 200 milyon dolara geriledi. Bu durum da sektörün genel durgunluğuna işaret ediyor.

KIRTASİYECİ ESNAF SAYISI AZALDI
İstanbul Ticaret Odası Kağıt, Kırtasiye ve Ambalaj Meslek Komite Başkanı Muharrem Ender Karvar, uzun süredir devam eden bu olumsuz gelişmelerin etkisiyle son 10 yılda kırtasiye esnafı sayısının dramatik bir şekilde azaldığını ifade ediyor. Kırtasiye sayısının 40 binlerden 8 bine kadar gerilediğini belirten Karvar, bu durumun en az 36 bin esnafın işini kaybetmesine neden olduğunu vurguluyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.