BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Otomobil muayenelerinde artık bunlar kontrol edilmeyecek!

Otomobil muayenelerinde artık bunlar kontrol edilmeyecek! Araç muayene sistemi sil baştan değişti 

13 Ağustos 2023
Otomobil muayenelerinde artık bunlar kontrol edilmeyecek!


Türkiye genelinde tüm araç sahiplerini ilgilendiren yeni düzenlemeye gidildi muayene sistemi sil baştan değişti.
   
Araç sahiplerinin düzenli aralıklarla yaptırmakla yükümlü tutuldukları araç muayenesi için yeni düzenlemeye gidildi. Alınan kararlar kapsamında araç muayenesi esnasında rutin kontrolü yapılan bazı bölgeler için artık kontrol zorunluluğu kaldırıldı. Araba lastiği için alınan karar kapsamında muayene sırasında lastik kontrolü yapılmayacağı ifade edildi.
   
TÜVTÜRK ARAÇ MUAYENESİ İÇİN AÇIKLAMA YAPTI! Otomobil muayenesi hakkında TÜVTÜRK tarafından yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi:
   
Seyir esnasında bir lastiğin patlaması aracın kontrolünü neredeyse imkansız hale getirir, kaza yapılmasına sebep olur. Araç muayenesinde lastik yüzeylerinde oluşabilecek hasarlar ya da lastiğe batan yabancı maddeler gözle ve elle mutlaka kontrol edilmektedir. Böylece lastiklerde oluşan ve fark edilemeyen (özellikte lastiklerin aracın iç kısmına bakan yüzeylerinde oluşan ve araç kullanıcısı tarafından görülemeyen) hasarlar muayene sırasında tespit edilmektedir.
   
Aksi bir durum tespit edildiğinde, aracınızın muayenesi kusurlu olarak sonuçlanır. Araçta aynı aks üzerinde aynı ebatta lastik bulunması gerekir. Muayene esnasında aksi bir durum tespit edildiğinde “Aynı Aks Üzerinde Farklı Ebatta Lastik Kullanılmış” kusuru belirtilir. Lastik üreticileri, aynı ebatta fakat farklı desende (farklı firmaların imal ettiği) lastiklerin aynı aks üzerinde kullanılmasının dahi lastik kullanım verimliliğini olumsuz etkilediğini belirtmektedirler.
   
ARAÇ MUAYENESİ KUSURLAR TABLOSU Dönüş Yönü (Rotation) asimetrik lastiklerde kullanılır. Bu lastikler araca gösterilen yönde takılması gereken desene sahip lastiklerdir. Genellikle ok şeklindeki işaretle lastiklerin dönmesi gereken yön gösterilir. Araca takılma yönü inside (iç) ve outside (dış) şeklinde de gösterilmiş lastikler bulunmaktadır. Outside işaretlemesi aracın dış kısmında, inside işaretlemesi ise aracın iç kısmında yer almalıdır.
   
Aksi bir durum tespit edildiğinde, aracınızın muayenesi kusurlu olarak sonuçlanır. Yük indeksi bir lastiğin hız sembolü ile gösterilen en yüksek hızda taşıyabileceği azami yükü gösterir. Hız sembolü de bir lastiğin yük indeksi ile belirtilen azami yükte yapabileceği hızı ifade eder.
   
ARAÇ MUAYENESİNDE ARTIK KONTROL EDİLMEYECEK! TÜVTÜRK tarafından yapılan resmi açıklama ile bundan sonra araç muayenesi yapılırken yaz - kış lastiği kontrolü yapılmayacağı ilan edildi. Periyodik muayene esnasında TÜVTÜRK tarafından lastik diş derinliği en az 1,6 mm ölçüsü kabul edilirken Yola Elverişlilik Muayenesinde alt sınır 2 mm olarak belirlendi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.