BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Vantilatör kullananlar aman dikkat!

Sıcak hava nedeniyle ölen 17 kişinin 10'unun evinde vantilatör açıktı! Vantilatör kullananlar aman dikkat! 

20 Temmuz 2023
Vantilatör kullananlar aman dikkat!

Hava sıcaklıklarının rekor kırdığı yaz mevsiminde serinlemek için çeşitli yöntemler bulunuyor. Sıcak hava etkisini göstermeye devam ederken doğru serinleme yöntemlerini bilmek önemli. Peki, nasıl serinleriz? Serinlemek için ne yapılmalı? İşte, sıcak havada doğru serinleme yöntemleri...
Kavurucu sıcaklar Türkiye'yi etkisi altına aldı. Meteoroloji art arda uyarılar yapıyor, sıcak havalar gün geçtikçe etkisini artırıyor.
PENCERELERİ AÇMAK TERS ETKİ YAPABİLİR

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, sıcakta çoğumuz hemen pencereleri açmaya yöneliriz. Ama gündüz bunu yapmak ters etki gösterebilir.
   
Dışarıdaki hava içerideki havadan daha serinse pencereler açılabilir. Bu genellikle gece böyledir. Aşırı sıcak havada pencereler kapalı tutulmalıdır.
   
Pencere açıldığında esinti olsa da bu sıcak hava esintisidir ve insanı serinletmez. Ayrıca dışarıdan giren polenler bahar nezlesi sorunu olanların durumunu daha da ağırlaştırır.
   
VANTİLATÖR SERİNLETİR Mİ?

Vantilatörün yaydığı rüzgar ferahlatıcı olsa da aslında havayı serinletmez, sadece hareket etmesini sağlar. Böylece deriden ısı yayılması ve terin buharlaşması sonucu vücudun doğal serinleme yönteminin etkisini artırabilir.
   
Ancak vantilatörle ilgili bulgular karmaşık bir tablo sunuyor. Bazı araştırmalar serinlemeye yardımcı olduğunu gösterirken, bazıları da özellikle havanın çok sıcak olması durumunda buna engel bile olacağını ileri sürüyor.
   
Genel olarak hava sıcaklığının 35 dereceye kadar olduğu durumlarda vantilatör işe yarayabilir. Ama daha fazla olduğu durumlarda (bazıları bu üst seviyeyi 37 derece olarak veriyor), vantilatörle yayılan sıcak hava ısı bitkinliğini ve su kaybını daha da artırabilir.
   
SICAK HAVADA SERİNLEMEK İÇİN NE YAPILMALI? Nemli havada vantilatör daha az etkilidir, hareket eden hava nemli olduğu için terin buharlaşmasını zorlaştırır.
   
1999'da ABD'nin Cincinnati kentinde sıcak hava akımı olduğunda 17 kişi ölmüş, bunların 10'unun evinde vantilatör açık bulunmuştu. Fakat bu ölümlerin vantilatörden mi yoksa yaşadıkları binaların zaten çok sıcak olmasından mı kaynaklandığı, vantilatörün belki de geciktirici etkide mi bulunduğu anlaşılamadı.
   
Kısacası, vantilatörün serinletici etkisine dair daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Ama hava sıcaklığı 37 dereceyi aştığında vantilatörü kapalı tutmak gerektiği söylenebilir.
   
SOĞUK İÇECEK Mİ, SICAK İÇECEK Mİ? Sıcakta vücuttaki su kaybını önlemek ve böbrekleri korumak için bol miktarda sıvı almak gerektiğini biliyoruz. Ama bu içeceğin soğuk mu yoksa sıcak mı olması gerektiği, hangisinin daha iyi serinlettiği konusunda tartışmalar var.
Sıcak içecekler vücudun iç ısısını geçici olarak artırdığı için terlemeye neden olur; vücut ısısını düşürmenin en etkili yolu da terlemedir. İnsan vücudunda üretilen ter miktarı saatte 2 litreyi bulabilir.
   
Ama kaybedilen bu sıvı yerine konmazsa vücut susuz kalır. Bu nedenle bazıları sıcak içeceklerden kaçınmayı önerir. Ayrıca çay ve kahve gibi kafein içeren içeceklerin vücudun daha fazla su kaybetmesine neden olduğu ileri sürülüyor. Ancak aşırıya kaçılmadığı sürece kafeinin su kaybettirici etkisine dair fazla veri bulunmuyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.