BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Memur ve emekli zammında tablo değişti: Yüzde % 28,6 ek zam!

Asgari ücrete yapılacak ara zam netleşti. Yapılan yüzde 34'lük zammın ardından gözler memur ile emekli maaşına yapılacak zam oranlarına çevrildi. Kurban Bayramı'nın ardından açıklanması beklenen memur ve emekli maaşları için Merkez Bankası'ndan kritik bir veri geşdi. Memur maaş zammı enflasyon farkı ile yüzde 20 seviyesini aşamadı. İşte Merkez Bankası verisi ile SGK, Bağ-Kur,memur emeklisi ve memurlar için yeni maaş tablosu... 

20 Haziran 2023
Memur ve emekli zammında tablo değişti: Yüzde % 28,6 ek zam!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücretin 1 Temmuz 2023 itibarıyla brüt 13 bin 414, net 11 bin 402 liraya yükseltilmesi konusunda anlaştı. Yeni asgari ücreti kamuoyuna açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kararın işçi, işveren ve hükümetin mutabakatıyla alındığını belirtti. 

Asgari ücret 2023 zammı belli olurken gözler Kurban Bayramı sonrasında açıklanacak memur zammı ile emekli zammı oranlarına çevrildi. En düşük memur maaşları 22 bin TL seviyesine yükseltilecek. Buradaki artış en düşük rakamın üzerinde aylık alanlara da kademeli olarak yansıtılacak. 6 aylık enflasyon oranı ile emekli ve memur maaş zammı refah payı dahil netleşecek. 

HAZİRAN AYI ENFLASYONU NETLEŞİYOR
Kurban Bayramı'ndan sonra TÜİK'in 5 Temmuz'da açıklayacağı enflasyon rakamlarının ardından SGK, Bağ-Kur emekli zammı ve memur zammı belli olacak.

EMEKLİYE KADEMELİ ZAM DÜZENLEMESİ 
Bayramdan sonra Meclis emekliye zam ve memur maaş zammı için düzenlemeleri görüşecek. En düşük maaşlar için yapılacak düzenlemeler TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçecek ve Genel Kurul'da oylanarak yasalaşma süreci olacak. Ardından ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

6 aylık enflasyon oranına ilaveten refah payı ile yeni maaşlar belirlenecek. Daha düşük maaşlara daha yüksek zam oranı verilecek. Milli gelirin daha homojen olarak tabana yayılması için sosyal devlet anlayışı çerçevesinde bu düzenleme gerçekleştirilecek.

MEMURA 4 AŞAMALI ZAM PLANI
Evli ve 2 çocuklu bir memurun en düşük maaşı 11.848 liradan yüzde 85,69 oranında artışla net 22 bin TL düzeyine çıkacak. Kamu işçisine yapılan yüzde 45'lik zam oranı burada tüm memur maaşları için bir referans olacak.

Memur ve memur emeklisi maaşları belirlendikten sonra meslek meslek maaşlara ince ayar verilecek. Memurlar ve memur emeklileri toplu sözleşme zammı, enflasyon farkı, refah payı ve kademeli zam ile yeni maaşlar belli olacak.

MERKEZ BANKASI’NDAN 6 AYLIK ENFLASYON TAHMİNİ
Milyonlarca kişi Temmuz zammı oranlarının ne kadar olacağını araştırıyor. Merkez Bankası enflasyon rakamlarıyla ilgili kritik bir veri paylaştı. 6 aylık enflasyon oranı için ipucu niteliğinde sayılan Haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçları açıklandı. Bu kapdamda ekonomistler Haziran ayı için yüzde 2,81 enflasyon tahmininde bulundu. Bu tahminin gerçekleşmesi durumunda refah payı hariç SGK, Bağ-Kur emekli zammı ile memur zammını belirleyecek 6 aylık enflasyon rakamları tahmini olarak netleşti.

6 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ : 18,50
6 AYLIK SGK-BAĞKUR ZAMMI : 18,50
6 AYLIK MEMUR ENFLASYON FARKI : 10,31
6 AYLIK MEMUR ZAMMI : 16,31


EN DÜŞÜK MEMUR EMEKLİSİ MAAŞI NE OLACAK?
En düşük memur maaşı yüzde 85'i aşan artışla 11 bin 848 liradan 22 bin lira seviyelerine yükselecek. Bu artış memur emeklisine de yansıyacak. Bu rakam da 14 bin 670 liranın üzerinde olacak. Bu rakamın altında kalan memur emeklisi maaşları yine bu düzeye yükselecek. Bunun dışında diğer birçok emekli memurun maaşının 17 bin seviyelerine yükselecek. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.