BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Sivrisinekler ısırmak için kimi neden seçiyor ?

Nedenini duyunca çok şaşıracaksınız! Sivrisinekler ısırmak için kimleri seçiyor? 

23 Ağustos 2022
Sivrisinekler ısırmak için kimi  neden seçiyor ?

Yaz mevsimi geldi, Avrupa ve Türkiye'de sıcaklar artmaya başladı. Yaz ayları denince akla gelen deniz, kum, plaj ve soğuk içecekler oluyor. Bunlar dışında şikayet edilenlerin başında ise sivrisinekler geliyor...
   
Dünyada köpekbalıklarından çok insan öldürdüğü belirlenen sivrisineklerle ilgili yapılan bir çalışma ortaya çıktı.
   
Boston Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü çalışma, sivrisineklerin neden bazı insanları ısırmadan diğer insanları ısırdığını ortaya çıkardı.
   
Dünyanın önde gelen bilim-teknoloji dergilerinden Cell’de yayımlanan makalede, söz konusu araştırmada sivrisineklerin hangi insanları nasıl ısırdığını gözler önüne serdi.
   
İnsanlar sivrisinekleri kendilerinden uzak tutmak için, uzun kollu elbiseler de giyse sinek kovucu sprey de sıksa sivrisinekler bir yolunu bularak saldırıyı devam ettiriyor
   
Bilim insanları, bu tür sivrisineklerin bazı insanlara saldırmadan diğer insanları hedef aldığına dair bir inceleme yaptı. Bilim insanları sivrisineklerin, diğer hayvanların aksine insan kokusu, beden ısısı ve karbondioksit seviyesi gibi kriterlere göre ısıracakları insanları seçtiklerini duyurdu.
   
Boston Üniversitesi’nde yapılan araştırmayı yürüten Meg Younger, “Sivrisineklerin, diğer hayvanlara göre kokuyu daha farklı şekillerde algıladığını fark ettik” ifadesini kullandı.
   
Sivrisineklerin koku reseptörlerinin kapatılmasından sonra bu canlıların yaşamlarında bir fark olmadığına dikkat çekilirken incelemelerde Deng humması bulaştıran Aedes aegypti türü sivrisineklerin kullanıldığı kaydedildi.
   
Koku reseptörünün sivrisineklerin hedefini belirlemesinde pek bir etkisi olmadığını fark eden bilim insanları, “Bu bilgi sayesinde sivrisineklere karşı bir sprey geliştirilebilir ya da yeni bir savunma mekanizması oluşturulabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.