BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

İşe Alınma İhtimalinizi Artırmanın 8 Yolu

İşe Alınma İhtimalinizi Artırmanın 8 Yolu 

14 Temmuz 2022
İşe Alınma İhtimalinizi Artırmanın 8 Yolu

Geçen yıl Covid-19 salgını milyonlarca insanın işten çıkarılmasına neden oldu, ancak Amerikalılar aşı olmaya başladıkça ülke yavaş yavaş yeniden açılmaya çalışıyor ve iş piyasası da öyle. Ancak yine de işler için yoğun bir rekabet var. Neredeyse her meslekte düzinelerce başvuru var ve belirli bir beceri setine sahip olmanın yeterli olduğu geçmişten farklı olarak, bugün artık durum böyle değil.

İşverenler her zamankinden daha fazla, becerilerin ötesine geçen büyük resme bakıyor ve bu da potansiyel çalışanların doğru tutum ve davranışa sahip olması, bir takım oyuncusu olması, esnek olması, çok çalışmaya istekli olması ve her şeyden önce dürüst olması gerektiği anlamına geliyor.

İşe Alınma İhtimalinizi Nasıl Artırabilirsiniz?

1. Diğer becerilerinizi ortaya çıkarın

Bugün bir işe başvurmadan önce, temel becerilerinizin yanı sıra diğer özelliklerinizi de geliştirin. İşverenler her şeyi kapsayan becerilere sahip adaylar arıyor ve buna takım oyuncusu olmak da dahil. Özgeçmişinizi listenin başına yerleştirebilecek müfredat dışı faaliyetlerden bazıları şunlardır:

  • Kişisel bir web sitesi oluşturun
  • Kendi sosyal/iş topluluğunuzu başlatın
  • Gönüllü hizmetlerde yer almak
  • Topluluğunuzdaki biri için bir bağış kampanyası başlatın
  • Mümkünse, çevrimiçi makaleler yayınlatın

2. En son teknolojiden haberdar olmak ve trendleri bilmek

Günümüzün işverenleri sadece doğru eğitim niteliklerine sahip değil, aynı zamanda alanında güncel olan adaylar arıyor.

Örneğin, birçok kişi üniversiteden mezun oluyor ve işe girdikten sonra kendi alanlarında neler olup bittiğine dair çok az fikir sahibi oluyor. İşverenler yenilikçi fikirlerle dolu, yaratıcı ve daha iyisini yapmak için motive olmuş adaylar isterler.

Ayrıca, şansınızı artırmak için bilgisayar konusunda bilgili olmanız, müşterilerle çevrimiçi olarak nasıl iletişim kuracağınızı bilmeniz ve bilginiz aracılığıyla başkalarıyla bağlantı kurmanın bir yolunu bulmanız gerekecektir.

3. Özgeçmişinizi değiştirin

İş arayan birçok kişi yıllar önce hazırladıkları eski özgeçmişlerine sahiptir. Belirli bir pozisyon için iyi bir aday olarak tanımlanmak için özgeçmişinizin buna göre değiştirilmesi gerekir.

Birçok işveren işe özel ihtiyaçlar yayınlar ve özgeçmişinizin bu ihtiyaçlara uyması gerekir. Bu nedenle, özgeçmişinizin işverenin ne istediğini ve şirket için nasıl bir varlık olacağınızı yansıtması gerekebilir.

Sonuç olarak, başvurduğunuz her iş pozisyonu için aynı özgeçmişi kullanmak akıllıca değildir. Özgeçmişinizi başvuracağınız her pozisyon için optimize etmelisiniz. Milyonlarca kişi tarafından kullanılan CV Maker gibi platformlar sayesinde dakikalar içinde profesyonel görünümlü bir CV oluşturabilirsiniz: https://www.cvmaker.com.tr/

4. Sosyal becerilerinize dikkat çekin

İşe özgü becerilere sahip olmak bir erdem olsa da, günümüz işvereni aynı zamanda takım oyuncusu olan, zaman yönetiminden anlayan ve birlikte çalışması kolay adaylar aramaktadır. Pek çok işveren artık sosyal becerilere büyük önem veriyor ve eğer bu becerilerden yoksunsanız, işe girme şansınızı artırmak için bu becerileri geliştirmeniz gerekecektir. Bunu toplum projelerine katılarak, yerel aşevinde, hastanede veya SPCA'da gönüllü çalışarak yapabilirsiniz.

İşverenler bu adayları sıcak, yardımsever ve uyumlu gördükleri için genellikle gönüllüler tarafından baştan çıkarılırlar. Ayrıca, kişisel kusurlarınız hakkında konuşmaya hazırlıklı olmanız gerekir, böylece onları olumlu bir ışık altında sunabilirsiniz.

5. Bir ağ geliştirin

Günümüzün profesyoneller için rekabetçi iş piyasasında, iş bulmanın anahtarlarından biri bağlantılardır. İnsanlarla olumlu ilişkiler geliştirmeye başlayın çünkü kim bilir, onlardan biri işvereniniz olabilir.

Bir ağ geliştirmek için LinkedIn ve diğer sosyal medya platformlarına kaydolun. Mesleğinizdeki insanlarla etkileşime geçin ve profesyonel ağınızı genişletin. Profesyonellerin sosyal medya sitelerinde iş ilanı vermeleri alışılmadık bir durum değildir ve şansınız yaver gidebilir.

6. Sosyalleşin

Günümüzde pek çok işveren doğru adayı bulmak için Twitter, Linkedin, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarına da göz atıyor. Bu nedenle, akışa ayak uydurmalı ve sosyalleşmelisiniz.

Bu sosyal medya platformlarından birinde veya daha fazlasında bir profil oluşturun ve niteliklerinizi ve becerilerinizi ortaya koyun. Düzenli olarak bir tür iş senaryosunu ve bununla nasıl başa çıkacağınızı vb. tartışın. İşle ilgili ne kadar çok içerik yayınlarsanız, potansiyel bir işveren tarafından görülme şansınız o kadar yüksek olur. Kendinizi nasıl tanıtacağınızı biliyorsanız sosyal medya platformları harikalar yaratabilir.

Örneğin LinkedIn'de eski işverenlerinizin becerilerinizi ve karakterinizi onaylamasını sağlayabilirsiniz. Yaratıcı veya sanatsal bir beceriniz varsa, Pinterest'te yayınlanmasını sağlayın. Çevrimiçi itibarınız kusursuz olmalıdır. Kendi adınızı çevrimiçi olarak arayın ve olumsuz, sert veya kaba bir şey yayınladıysanız, tüm bunları silmenin zamanı gelmiştir.

7. İyi giyimli ve hazırlıklı olun

Eğer bir mülakat alırsanız, bu işverenin sizinle ilgilendiği anlamına gelir. Bu nedenle kendinizi iyi hazırlamalısınız. Unutmayın, ilk izlenimi yaratmak ve kendinizi kanıtlamak için yalnızca bir şansınız var ve bu fırsatı hafife almamalısınız. Şansınızı artırmak için işveren hakkında olabildiğince çok şey öğrenin. Ürünler ve hizmetler hakkında bilgili olun.

Şirket hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursanız, mülakat sorularını yanıtlamanız da o kadar kolay olacaktır. Ardından, şirketin son faaliyetlerini ve sizinle mülakat yapacak kişiyi öğrenmek için şirket hakkında bir web araması yapın. İşverenin ne istediğini anlayın; diğer adaylardan ayrılmak için iş gerekliliklerini anlamanız gerekir. Önceden ne kadar çok şey bilirseniz, o kadar iyi hazırlanabilirsiniz.

8. Mülakat

Kendinizi mülakata hazırlamak ve şansınızı artırmak için internete girin ve örnek mülakat sorularını araştırın. Birçok web sitesi uygun cevaplarla birlikte ücretsiz örnek sorular sunmaktadır. Ardından, tüm önemli belgelerin kopyalarını alın.

Mülakat günü şık giyinin ve bakımlı olun. Mülakat sırasında, palavracı gibi görünmeden güçlü yönlerinizi ve becerilerinizi dikkatlice belirtmeniz gerekir. Vücut dilinizle her zaman samimi bir tavır sergileyin, doğrudan göz teması kurun, kıpırdanmaktan kaçının ve dinleyin.

Son olarak, müstakbel işvereninize hayatınızın dengede olduğu hissini verin; toplumda çok fazla hoşnutsuz insan var ve bir işverenin isteyeceği son şey mutsuz bir bireydir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.