BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Nuri Sesigüzel (Kaçtaş) de koronavirüse yenik düştü

Ünlü ses ve sinema sanatçısı Nuri Sesigüzel, Kovid-19 nedeniyle hayata veda etti. Vefat haberi sosyal medyadan duyuruldu 

07 Aralık 2020
Nuri Sesigüzel (Kaçtaş) de koronavirüse yenik düştü

Ünlü sanatçı Nuri Sesigüzel'in bir süredir tedavi gördüğü koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği öğrenildi. Vefat haberini gazeteci arkadaşı sosyal medya hesabından duyurdu.

Nuri Sesigüzel, 1943 yılında Şanlıurfa'nın Birecik kazasında doğdu. Asıl adı Nuri Kaçtaş olan Sesigüzel'in çiftçilik yapan babası 'Mağo Ağa' (Mehmet) Urfa'ya bağlı Halfeti'nin Karamezra köyündendir. Mağo Ağa, Beziki; annesi Nazey ise Ketik aşiretlerindendir. İlk ve orta tahsilini tamamladıktan sonra 13 - 14 yaşlarında çok sevdiği Halk müziğine gönül verdi. 14 yaşında saz çalmaya başladı.

Denizli Er Eğitim Merkezi'nde askerliğini yaptıktan sonra memleketi Birecik'e döndü. Ardından da 1960 yılında İstanbul'a gitti, Balat'taki ablasının evine yerleşti. 1961 yılında İstanbul Radyosunda yapılan sınavları geçerek Radyoda kendi derlediği ilk türküsünü okurken ona sazıyla Nida Tüfekçi eşlik etti: Gidin Haber Verin Yarime Benim / Dağlar Dayanmıyor Zarıma Benim / Sardı Ciğerimi Dermansız Bir Dert / Gelmez Oldu Zalim Yanıma Benim.


 
Bu yanık sesli Urfalı delikanlı müzik dünyasının dikkatini çekti. Soyadı Sesigüzel olarak değiştirilen Nuri Kaçta, ardından 'Kore Dağlarında Kar Bölük Bölük' adlı ilk 45'liğini yaptı. Sesigüzel b sefer gözünü Ankara'ya dikti. Çünkü, Ankara Radyosu sesini bütün Türkiye'ye duyurmaktaydı.

Sonra da Ankara Radyosunun açmış olduğu sınavları kazandıktan sonra Muzaffer Sarısözen'in korosunda çalışmaya başladı. Bu arada ablası mahallesinden Aysel ile tanıştırdı ve onunla evlendi. Radyodan sesi duyulunca plak şirketlerinin ilgisini çekti ve 300'den fazla plak doldurdu. Bir çoğu rekorlar kırarak kendisine altın plak ödülleri kazandırdı. Bu arada 1963'den 1995'e kadar 57 tane türkü besteledi ve bütün eserlerini kendi sazıyla çaldı.

Sesigüzel tüm Avrupa'yı kapsayan halk konserleri verdi. Kanal 7 televizyonunda sıra gecesi isimli programı hazırladı ve sundu.

1963 yılından sonra sinema filmlerinde oynamaya başladı.

1975 yılında; Hülya Koçyiğit, Ayla Algan, Ümit Utku gibi birçok arkadaşı ile birlikte Film-San Vakfı'nı kurdu.

Nuri Sesigüzel, Aysel Sesigüzel ile evlidir. Birgi Canberk adında kızı vardı.

Sesigüzel en son İstanbul'da bulunan çiftliğinde hayvancılık, sebzecilik ve meyvecilikle uğraşmaktaydı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.