BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Birkaç yıldır sıklıkla duyduğum bir projeydi aslında. Konya İl Kültür önceki müdürlerimizden Şair ve Yazar Salih Sedat Ersöz Hoca’mın zaman zaman dile getirdiği bu proje nihayet olgunlaştı ve 22 Eylül 2023 Cuma akşamı 21.40’ta,KONTV’nin çok değerli yönetiminin de konuya olumlu bakmasıyla birlikte icraata geçmiş oldu.

Yazımın başında, bu projeye olumlu bakıp kültürümüzün ve güzel sanatların bir parçası olan, genelde edebiyatımız ve özelde de şiir konusundaki bir programın yayınlanmasını kabul etmiş olması nedeniyle en başta KONTV ailesine ve yetkililer, Nurettin Bay ve Yaşar ToyBeylere teşekkür ediyorum.

“Şiirler Yarışıyor” programının işleyişi kısaca şu şekilde olmaktadır.

Elbette her yarışmada olduğu gibi yarışmanın bir şartnamesi mevcuttur. Şartnameye https://www.kontv.com.tr/program-siirler_yarisiyor-35 internet adresinden ulaşılabilir.

Şartnameyi okuduktan sonra yarışmaya katılmak isteyen şairler şiirleriniWhatsapp hattı üzerinden 0 542 814 8659 numaralı telefona Word formatında gönderdiklerinde, kendileriyle irtibata geçilmektedir.

Programın duyurusu yapıldıktan sonra ülkemizin her bölgesinden yüzlerce şiir, verilen bu numaraya gelmeye başladı.

Programda jüri üyeliklerini Moderatörümüz Konya Kültür Eski Müdürlerimizden Şair ve Yazar Salih Sedat Ersöz, Prof. Dr. Sinan Gönen, Prof Dr. Hüseyin Muşmal ve ben Tayyar Yıldırım yapmaktayız. Ayrıca her hafta bir misafir jüri üyemiz programda yer almaktadır.

İlk haftanın misafir jüri üyeliğini, Konya Büyükşehir önceki Belediye Başkanımızdan Dr. Halil ÜrünBey, ikinci haftanın misafir jüri üyeliğini, Eğitimci Yazar Ali Erkan KavaklıBey, üçüncü haftanın misafir jüri üyeliğini Doç.Dr. Sena Küçük Hanımefendi, dördüncü haftanın misafir jüri üyeliğini yine Doç.Dr. Sena Küçük Hanımefendi, beşinci hafta yani birinci ayın final yarışmasının misafir jüri üyeliğiniProf.Dr. Ahmet AlkanBey, altıncı ayın misafir jüri üyeliğini  Prof. Dr. Alaattin AközBey, yedinci haftanın misafir jüri üyeliğini Halk Ozanı Ahmet Poyrazoğlu Bey ve sekizinci haftanın misafir jüri üyeliğini iseProf.Dr. Nuri Şimşekler Bey yaptılar.

Hepsi de hem alanlarında hem de edebiyat ve şiir konusunda söz sahibi olan hocalarımızdır. Katılımları için kendilerine teşekkür ediyorum.

Ayrıca instagram üzerinden yayın anında verilen ve o anda işler hale getirilen “KONTV hikâyeler” bölümünden girerek, o haftanın dört yarışmacısından birisine halk jürisi de oy verebilmekte ve bu jürimiz de programla ilgili olarak önemli bir rol oynamaktadır.

Program sonunda dört sabit jüri üyesi, bir misafir jüri üyesi ve bir de halk jürisinin oyları toplanıp altıya bölünerek şiirlerin aldığı oyların ortalaması belirlenmektedir. Sıralamada en fazla oyu alan şiir o haftanın birincisi seçilmektedir.

22 Eylül 2023 Cuma günü başlayanyarışmanın ilk haftasında bize gelen şiirler içinden dört adet şiir jüri tarafından seçilmiş ve akşam 21.40’ta başlayan yayınımızda şairleri tarafından canlı olarak okunmuştur. Şiirler, jüri tarafından, şartnamede yazılan kıstaslar üzerinden değerlendirmeye alınmış ve ilk haftanın birincisi olarak Karaman’dan gelerek katılan Şairimiz Fatih Avcı’nın Oğul isimli şiiri birinci seçilmiştir.

Aynı şekilde, ilk ayın ikincisi hafta birincisi olarak Gaziantep’ten katılan Şair Erdoğan Öner’in Evlat Dedi isimli şiiri, üçüncü hafta birincisi olarak Konya’dan Şair Ahmet Şener’in Ali Geliyor isimli şiiri, dördüncü hafta birincisi olarak da Mersin’den gelip katılan Şair Faruk Gökbulut’un Son Örtüm isimli şiiri seçilerek, yarışmanın ilk ayının dört finalist şiiri de böylece belirlenmiş oldu.

Beşinci haftada, finalde yarışan bu dört şaire ait şiir içinden jüri heyeti ve halk jürisi Konya’dan katılan Şair Ahmet Şener’in Ali Geliyor isimli şiirini ilk ayın birincisi yapmış ve bir adet çeyrek altın ile ödüllendirmiştir.

Yarışmanın ikinci ayının birinci hafta birincisi olarak, Konya’dan katılan Şair Ahmet Arslan’a ait Ya Kahhar isimli şiiri, ikinci hafta birincisi olarak, Ankara’dan gelip yarışmaya katılan Şair Salih Kozan’a ait Emperyalist Alçaklar isimli şiiri ve üçüncü hafta birincisi olarak daÇumra’dan gelip katılan Şair Recep Öğütçü’ye ait Ağla Çocuk Ağla isimli şiiriseçilmiştir...

17 Kasım 2023 Cuma günü Saat 21.40’ta ikinci ayın son finalistini seçip 24 Kasım 2023 Cuma günü yine aynı saatteikinci ayın birinci şiiri seçilerek yine bir çeyrek altın ile ödüllendirilmiş olunacaktır.

Bu şekilde üçüncü ve dördüncü ayın finalistleri de seçilip son haftada sezon birincisi seçilerek ilk sezon yarışması son bulmuş olacaktır.

Anlaşılacağı üzere ay birincilerine birer çeyrek altın, sezon birincisine ise bir yarım altın verilmiş olacaktır.

Yarışmanın sponsoru olarak daFatih Akdemir Bey yardımcı olmuştur. Faruk Bey’i kültürümüze verdiği bu katkıdan dolayı yürekten kutluyorum.

Programımıza ilginin her geçen hafta yoğunluk kazanması, halk jürisinin programa katkı sayılarından ve bize gelen şiir sayılarından belli olmaktadır.

Böyle bir programın gündeme gelmesi ve geniş kitlelere sunulması konusunda emeği geçen herkese müteşekkirim.

Var olsunlar sağ olsunlar.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.