BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Tarım Bakanlığı: Konya’da mısır üretimi durdurulmalı!

 

30 Eylul 2023
Tarım Bakanlığı: Konya’da mısır üretimi durdurulmalı!

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Konya’daki obruklara dikkat çekip, çarpıcı bir açıklama yaptı. Gizligider, “Konya Ovası'nda mısır üretmeye gayret edilecekse, bundan sonra su arayışı adeta petrol arayışına dönüşecek.” dedi.

Tarım Bakanlığı: Konya’da mısır üretimi durdurulmalı!

 

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider’den çarpıcı bir açıklama geldi, Konya’da mısır üretiminin durdurulması gerektiğini söyledi.

Gizligider, Biga Gıda, Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı'nın açılışında, TBMM'nin 27. döneminde çok önemli bir kanun değişikliğinin hayata geçirildiğini söyledi.

Planlı tarım konusunda Tarım ve Orman Bakanlığının karar verdiğini ve milletvekillerinin bunu desteklediğini belirten Gizligider, "Hangi toprakta neyin ekileceğine, neyin dikileceğine o toprak karar verecek. Toprağın doğal mirasına geri dönmek zorundayız. Artık bu zorlamayla gidemeyiz." ifadesini kullandı.

“SU ARAYIŞI PETROL ARAYIŞINA DÖNER”

Konya Ovası'nda mısır üretmeye gayret edilecekse, bundan sonra su arayışının adeta petrol arayışına dönüşeceğini dile getiren Gizligider, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yani 600-700 metreden su arayarak mısır üretmeye çalışmak herhalde gidilebilecek bir nokta değil. Bunu örnek olarak söylüyorum. Öbür taraftansa bizdeki rakam 600'ün üzerinde ama tahmin edilen o ki sadece Konya Ovası'nda 1000'i aşkın obruk oluştu. Biz bu yer altı sularını çeke çeke artık toprağın göçtüğü, çöktüğü yeni bir tehlikeden bahsediyoruz. Artık tarımda verimliliği geçtik başka bir yere doğru gidiyoruz. Korkumuz o ki inşallah bunlar bundan sonra bu düzenlemenin ardından olmayacak, belki bu obruklar bir gün köyleri, şehirleri yutacak. Birkaç ay önce yaşadığımız deprem felaketinin benzerlerini intihar etme düzeyinde bir vahşi sulamayla, vahşi tarım anlayışıyla yaşamaya çalışıyorduk. Artık o toprak ne diyorsa onu dikeceğiz, onu üreteceğiz. Bu kapsamda 14 Eylül itibarıyla yönetmelik çalışmamızı tamamladık ve yayınladık. Artık hangi ürünün nerede ekileceği, dikileceği oranın tarihi mirasına göre tespit edilecek. Bu çalışmayla eş güdüm halinde aynı zaman diliminde de desteklerimizi bitirmek üzereyiz. Şu an 65 ana başlık, alt kademeleriyle 136 parça desteğimiz var. Bunları da 4 destek paketiyle uyumlu hale getireceğiz. Bu toprak neyi ekmeyi gerektiriyorsa biz ona destek vereceğiz. Aksi halde böyle bir destek mekanizması çalışmayacak."

tarim-ve-orman-bakan-yardimcisi-ebubekir-gizligider.jpg

Gizligider, Türkiye'nin çok kısa zaman içinde tarımda yeniden lider ülke konumuna geleceğini söyledi.

Buğday ithalatına değinen Gizligider, "Türkiye'nin çok uzun yıllardır buğdayda kendine yeterliliği yüzde 100'ün üzerinde. Bu yıl beklentimiz yüzde 104 civarı. Peki neden ithal ediyoruz? İlginç bir örnek vereyim. Dünyadaki ikinci en büyük makarna fabrikası nerede biliyor musunuz? Gaziantep. İşte o yüzden o ithalat yapılıyor ki dahilde işleme rejimi ile işlensin ve daha çoğu satılsın. Peki bu kadar bolluk yaşanan ülkede çiftçinin itirazları var. Bu neden? Buna onlarca sebep sayılabilir ama bu planlamanın ardından bunu da gidereceğimizi düşünüyoruz." diye konuştu.

İŞLENMEYEN ARAZİLER SORUNU

Gizligider, işlenmeyen araziler sorununa ilişkin olarak da bir gayrimenkulün mirasçılarının artması nedeniyle 20, 30, 50 belki 100 mirasçısının bulunduğunu ve tarlaların işlenemez hale geldiğini belirtti.

Bu konuyla ilgili önemli bir düzenlemeyi 5 Nisan'da hayata geçirdiklerini ifade eden Gizligider, "Bu konuda bir kafa karışıklığı var. 5 Nisan 2025 itibarıyla süre dolmuş olacak. Bu iki yıl içinde bu arazi kiralanmadıysa ya da sahipleri tarafından işlenmediyse başta o yerleşim birimine, köye, mahalleye, beldeye öncelik tanımak kaydıyla hane hane büyüterek kiralanmasını gerçekleştireceğiz. Buradan kazanılacak para da o kişi veya kişilerin hesaplarına yatacak yeni bir kazanç daha gerçekleşecek." dedi.

tarim-ve-orman-bakan-yardimcisi-ebubekir-gizligider-001.jpg

Türkiye’de yaklaşık 6 milyon 750 bin dekar alanda mısır üretimi yapılıyor. Bunun 1 milyon 750 bin dekarlık bir kısmı Konya bölgesinde gerçekleşiyor. Türkiye genelindeki üretimin yüzde 30’luk kısmı Konya’da. Konya özellikle mısır üretim konusunda Türkiye’de hububat üretiminin yanında mısır üretiminde de birinci sırada yer alıyor

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.