BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Cumhur İttifakı'nın Meclis Başkanı adayı Numan kurtulmuş oldu!

Cumhur İttifakı, TBMM Başkanlığı için AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş'u aday gösterdi. 

05 Haziran 2023
Cumhur İttifakı'nın Meclis Başkanı adayı Numan kurtulmuş oldu!

Cumhur İttifakı, TBMM Başkanlığı için AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş'u aday gösterdi.

SEÇİM ÇARŞAMBA GÜNÜ
Meclis Başkanlığı seçimi, Meclis Genel Kurulunda, 7 Haziran Çarşamba günü yapılacak. Genel Kurul, çarşamba günü  saat 14.00'te toplanacak ve seçim gerçekleştirilecek.

BİR YASAMA DÖNEMİNDE İKİ SEÇİM YAPILIYOR
TBMM İçtüzüğüne göre, Meclis Başkanlığı için bir yasama döneminde iki seçim yapılıyor. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi üç yıl oluyor.

SEÇİM NASIL YAPILACAK?
Adaylar, ilk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki (400 oy) ve üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunu (301 oy) bulmak zprunda. Eğer üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye Başkan seçilecek.

NUMAN KURTULMUŞ KİMDİR?
Numan Kurtulmuş, 1959 yılında Ordu'da dünyaya geldi. Baba adı İsmail Niyazi, anne adı Ayşe Güngör'dür.

Akademisyen olan Numan Kurtulmuş, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdi. Aynı üniversitede yüksek lisans yaptı. ABD'de Temple Üniversitesi School of Business & Management'ta lisansüstü çalışmalarına devam etti.

ABD'de Cornell Üniversitesi New York State School of Industrial & Labor Relations'ta misafir öğretim üyesi olarak bulundu ve doktorasını tamamladı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde doçent oldu. 2004 yılında profesör unvanını aldı.

25 ve 26. Dönemde Ordu Milletvekili seçildi. 62, 63 ve 64. Hükûmetlerde Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. 65. Hükûmette Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı. Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev aldı.

İngilizce bilen Kurtulmuş, evli ve 3 çocuk babasıdır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.