BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Bu yazımda darbe ile tahttan indirilerek feci bir şekilde katledilen, II. Osman veya en bilindik adıyla ‘’Genç Osman’’ dan bahsedeceğim.

3 Kasım 1604 yılında Topkapı Sarayında I. Ahmed’in şehzadesi olarak dünyaya geldi. İlk şehzade olması sebebiyle doğumu çok büyük bir sevinçle karşılanmıştır. Babası Sultan Ahmed’in ölümünden sonra tahta geçemedi. Sebebi amcası I. Mustafa’nın yeni sisteme binaen Padişah ilan edilmesiydi. Yeni sistem ise Ekber ve Erşed sistemi olarak adlandırılarak, en büyük ve olgun Şehzade’nin tahta geçmesi üzerine olan bir sistemdir. 26 Şubat 1618 yılında amcası Mustafa’nın akli dengesi yerinde olmadığı gerekçesi ile II. Osman tahta çıkartılarak Sultan Mustafa tahttan indirildi (Yeni Padişah 13 yaşında).Bu surette 16. Osmanlı Padişahı, 95. İslam Halifesi oldu. Reformcu bir yapısı olan Genç Osman(Bazı reformlarda yapmıştır), Yeniçerilerden pek hoşnut değildi. Nitekim bazen sokaklara çıkar zorba olan Yeniçerileri azarlar ve kimini ise öldürürdü. Padişahtan Yeniçerilerde pek hoşnut değildi. Nitekim onu kendileri tahta çıkartmışlardı. Kin gitgide büyümekte idi…

Osmanlı devleti o sıralar Lehistan ( Bu günün Polonya’sı) ile harp halindeydi. Genç Osman bizatihi sefere çıktı. Hotin seferi dediğimiz bu seferde Yeniçeri ayak direterek savaşmadı. Sonuçsuz kalan savaşın sonunda barış yapıldı (Hotin antlaşması 1621). Genç Osman artık Yeniçerilere düşman olmuştu. Bunlar üzerine halk arasında Osman’ın, Yeniçeri Ocaklarını kapatacağı konuşulmaya başlandı. Bu sırada ise Genç Osman Harem dışından bir kadınla evlenerek düzene zarar verdi. Haremdeki sultanlar devlet işlerine karışmaya çalışıyorlar ve bir nebze başarılı oluyorlardı. Askerin öfkesi giderek büyüyor ve darbe planları yavaş yavaş zihne zuhur ediyordu.

Genç Osman Hacca gitmek için hazırlandığını söyleyerek İstanbul’dan ayrılmak istedi. Ancak asıl hedefi Anadolu’ya geçip yeni ve güçlü bir ordu kurarak Yeniçerileri def etmekti. Bunu öğrenen Yeniçeriler isyan ateşini yaktı ve kısa süre sonra bazı çatışmalar sonucunda II. Osman’ı ele geçirdiler. Ardından Padişahı aşağılar şekilde üstüne bir çaput vererek giydirttiler. Başına ise kadınların taktığı tülden taktırıldı. Çarşılarda Eşeğin üzerinde götürülen Padişah hakaretlere ve saldırılara uğradı. Ardından Yedikule zindanlarına götürülerek orada işkenceye maruz kaldı. Bir hükümdara akla alınmayan zulümler edildi. En sonunda ise boğularak öldürüldü(20 Mayıs 1622 17 yaşında). Hatta bazı kaynaklar Padişahın bir kulağı kesilerek I. Mustafa’nın annesine gönderildiği ve buna Validenin çok sevindiği geçer. Bu olaylar gerçekleşirken I. Mustafa tekrar tahta oturtulmuştur. Genç Osman’ın cenazesi babası I. Ahmed’in türbesine defnedildi. Allah ruhuna rahmet etsin. Gelecekte intikamını IV. Murad alacaktır…

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Vesselam…

KAYNAK;

İSLAM ANSİKLOPEDİSİ OSMAN II

 

     MEVLÜT HAN ÇATALER

SEYDİŞEHİR ANADOLU İMAMHATİP LİSESİ ÖĞRENCİSİ

[email protected]

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.