BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Bu yazımda Tarihi dizlerin insanlara yararları ve zararlarından bahsetmek istiyorum. Belgeselleri tamamen ayırıyorum.

Çoğu vatandaşımız Tarihi okumak yerine izliyor. Bunun sonucunda ise çok dip bir Tarih bilgisi oluşuyor. Evet! Yararları yok demiyorum. Ancak zararı yararından büyük.  Tabi ki o sapık senaryolu yaz dizilerinden daha iyidir. Evvela yararlarından söz edeyim. Bu diziler insanların ismini dahi bilmediği Tarihi şahsiyetlerin isimlerini halka kazandırıyor. En azından halkımız böyle bir isme sahip bir zatın olduğunun farkına varıyor. Belli başlı önemli olayları öğrenmiş oluyor.  O zamanın siyasal durumu birazda olsa göz ucunda beliriyor. İnsanlarda Tarih sevgisini bir nebze oluşturuyor. Tabi ki senaristler birçok şeyi uydurmaktan’ da asla geri durmuyor. Elbette biraz uydurmaca olacak ancak bazıları haddi kaçırıp olmayan bir şahsiyet bile uydurabiliyorlar. Aklıma gelen yararlar bu kadar. Biraz, örneklerle zararlarına değinmek istiyorum.

Zarar olarak örnekleme yapmak istiyorum. Mesela Payitaht Abdülhamid dizisi çok büyük yalanlardan oluşmuş. Yalandan ziyade uydurmaktan. Biz Türklerin geninde olduğu bir şey var, bir şahsiyeti ideolojik olarak belli bir bölgeye sokmak. Bu dizi ise buna örnek. Sultan Hamid’i başka bir hükümdar gibi göstermek ne kadar ayıp. Sultanın kemikleri sızlar! Bazı yanışlarından bahsedeyim. Sultan 2. Abdülhamid 30 yıl boyunca sarayından hiç çıkmamıştır. Haklı sebeplerle. Başka bir yazıda bahsedebilirim. Ama dizide Sultan dışarıda adamlarla çatışıyor. Arabadan atlamalar falan. Sonra TheodorHerzl meselesinde ‘’ Defol ey sefil ‘’diyor. Tamamen yalan. Aksine Sultan Hamid TheodorHerzl’e devlet nişanı takıyor. Görüntüler var! Bu diziden verilen örnekler daha hafif olanlar. Başka bir dizi, çok kınıyorum. Kuruluş Osman dizisi. Yahu milleti Türkiye Selçuklularına düşman ettiler. Bir valide sultan var tarihte hiç olmamış, İsmahan Sultan 3. Alaeddin’in annesiymiş. DizideSultan Alaeddin ile Osman Gazi’ye düşmanlık yapıyor. Sonra Moğollarla iş birliği yapıyor. Doğal olarak vatandaşımız T. Selçuklularına düşmanlaşıyor. Sırf bir dizi yüzünden!  Aksine Selçuklular zaten Osman Gaziye destek çıkıyorlar.Tamam elimizde kuruluş devrine ait pek bilgi yok ama bu kadar ‘da atılmaz kardeşim. El insaf yahu! Sonra başka dizilerde Kanuni Sultan Süleyman’ı Haremden çıkarmıyorlar. Bu adam Fetih etmekten saraya zor girmiş sizin yapığınıza bak! Ama şunu’ da es geçmeyelim hakkını veren diziler var elbet. En azından gerçeğe daha yakın. Mesela Alparslan: Büyük Selçuklu daha iyi ve reyting kırdıran bir dizi. Lütfen sayın senaristler halkımızı kalemleriniz yüzünden yanlış ve kötü bilgilere yönlendirmeyelim. Sevgili Türk vatandaşlarımızda Tarihi, Kitaplardan öğrensin. Okuduğunuz için Teşekkür ederim. Vesselam.

 

MEVLÜT HAN ÇATALER

SEYDİŞEHİR ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ

[email protected]

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.