BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Bu yazımda geçen haftadan kalan üç meseleden kısaca bahsetmek istiyorum.

1.Mesele:Öncelikle bu savaş Türk-İslam tarihine çok büyük zararlar vermiştir. Mesela İstanbul’un fethi gecikmiştir. Yıldırımın son İstanbul kuşatmasını roma kaynakları İstanbul’un artık dayanamadığını ve teslim olunacağını ancak Timur’un gelmesiyle vazgeçildiğini söylemektedir. Eğer Ankara savaşı olmasaydı belki Roma fetih edilmiş olabilirdi. Çünkü Bayezid’in aklında Batı, Timur’un aklında ‘da Çin vardı. Ancak Timur Çin seferindeyken vefat etti.Yani ikili birbirine girmeseydi belki de bu gün İslam Rumeli’yi aşıp Avrupa içlerine kadar ulaşmış olabilirdi ve Çin bu gün Türk-İslam devleti haline gelebilirdi. Ancak doğrusunu Allah(C.C) bilir.  Daha birçok örnek verilebilir. Birde ikilinin birleşip dünyaya karşı savaştığını düşünün…

2.Mesele:Ankara savaşından sonra Yıldırım Bayezid’in demir bir kafeste gezdirildiği ve orada hapis olunduğu iddia edilmektedir. Timurlu tarihlerinde geçmeyen bu iddia Osmanlı tarihlerinde geçmiştir. Ancak bu konuyu bazı Tarihçiler bunu bir Arap’ın ortaya attığını ve Arapçanın lügat olarak çok karışık bir dil olduğundan yanlış anlaşıldığını ve onun kafes olmayıp Taht-ı revan olduğunu söylemektedirler. Taht-ı revan ise önemli isimlerin bindiği korunaklı at arabasıdır. Yani bu konu hâlâ tartışılmaktadır ve hâlâ belirsizdir.

3.Mesele: Yıldırım Bayezid’in vefatı konusu hakkında birçok iddia vardır. Bu iddialar Yüzüğündeki zehri içip intihar ettiği, Timur tarafından idam edildiği ve eceliyle öldüğü yönündedir.  İntihar etmeyi ilk yazan ciddi bir Osmanlı kaynağı olan Aşıkpaşazade‘dir. Ancak Yıldırım Bayezid Müslüman olduğundan (İslam’a göre İntihar etmek ebedi Cehennemdir) ve hiçbir Osmanlı Padişahının yüzüğünde zehir bulundurmadığından bu iddia bence asılsızdır. İkinci iddia Timur’un, Bayezid’i idam ettirmesi yönündedir. Bence bu iddiada asılsızdır. Çünkü Timur düşmanı bir tarihçi var. Timur zamanında yaşamış İbnArabşah. Bu adam Timur’a hakaretler etmek için yazdığı ‘’Acâibu’lMakdûr’’ adlı kitabında böyle bir teoriye o bile yer vermemiştir. Eğer böyle bir şey olsaydı muhakkak değinir ve kendince Timur’u aşağılardı.  Üçüncü ve en aklıselim iddia Eceliyle ölmesidir. Nitekim Timurlu tarihçisi Şerefüddin Ali Yezdî Timur devrinde yazdığı kitabı ‘’Zafername’de’’ Sultan’ın eceli ( Stres ve üzüntüden kaynaklandığı düşünülen Hastalığı)ile vefat ettiğini işaret etmektedir. Birçok günümüz Timur devri ve Osmanlı Tarihçileri’ de bu iddia’ ya katılmaktadırlar. Sultan Yıldırım Bayezid 8 Mart 1403 Akşehir’de vefat edip Bursa’daki türbesine defnedilmiştir.

Daha anlatılacak çok şey olsa’ da burada noktalamak isterim. Okuduğunuz için teşekkür ederim. Vesselam.

Kaynaklar:

  • Şerefüddin ali yezdi ‘’Zafername’’
  • İbnArabşah‘’Acaibu’lMakdur’’
  • Ahmet Şimşirgil ‘’Kayı 1’’
  • A.A. Andican ‘’Emir Timur Tarih, Siyaset, Miras’’

MEVLÜT HAN ÇATALER

SEYDİŞEHİR ANADOLU İMAMHATİP LİSESİ ÖĞRENCİSİ

[email protected]

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.