banner153

banner150

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

 Çanakkale deyince aziz milletimiz olmak üzere tüm islam aleminin içinde bir sızı gurur ve itibar oluşur. Bu bir çok nedenler ve bu nedenlerinin sonuçlarından kaynaklanır.

 

            Çanakkale gerçekten tarihimizdeki en şanlı zaferlerden birisidir. Özelliği ve sonuçları bakımından her zaman farklı  kabul edilmektedir. Öncelikle buna bu vasıfları katan en büyük faktör günün en büyük devletleri emperyalist ve olabildiğince gaddar İnsanı insan gibi görmeyen en vahşi yaratıklardan dahi vahşi olan devletler topluluğunun karşısında durmuş olmak bu devasa güce haddinin bildirmektir.

 

            Çanakkaleyi elini kolunu sallaya sallaya geçeceğini sanan bu emperyalist güçlere hey hemşehrim nereye dercesine dur demiş ve ölürüm de seni geçirmem haykırışının tarihe yazılış destanıdır diyebiliriz. Tabi bu destanı yazmak da kolay olmamış ve bu millete maliyeti hiç şüphesiz korkunç olmuştur. Kayıplarımız açısından şehitlerimiz insanın tüylerini ürperten noktada olmuştur.

 

            Bir metre kareye düşen mermi sayısı beş bin adet düzeyinde olmuştur ki havada mermi çekirdekleri çarpmış ve sergilerde  yer almış, çekilen resimleri kitaplara  konu olmuştur.  Sadece bununla da kalınmamış tarihe savaş meydanında bile nasıl insanlık yapılıyormuş, insan, insanlığını her koşulda ve şartta muhafaza ettiğinin bu aziz milletin takdire şayan sıfatı olduğunu da dünya aleme göstermiştir.

 

            Savaş öncesi Abdülhamit hanın yaptırdığı tabyalar ileri görüşlülüğün nasıl sonuçlara vesile olduğunun açık kanıtıdır. Conkbayır’ daki direniş ve Yarbay Mustafa Kemal’ in askeri zekasının sonuçlarının da düşman perişan edilmiştir. Ayrıca burası Mustafa Kemal Paşanın  askeri kabiliyet ve dehası  vatanın kurtarma yolundaki  arayış da dikkat çeken konuma kavuşmasını sağlayan yerdir.. Çanakkale azminin zekanın imanın ve vatana sahip çıkmanın destanıdır. Çanakkaleyi tek başına maddi olaylarla tasavvur etmek belki eksik olur. Tekbir seslerinin ezan seslerinin kuran seslerinin dağlarda bayırlarda mevzilerde taburlarda dalga dalga yankılanıp yankılanarak boğazın soğuk sularla buluştuğu yerlerdir.

 

            Osmanlı topraklarında gelen askerlerimizin kucak kucağa çarpışıp kuru ekmeği pestimeli ve üzüm hoşafını içerek şehit olmayı dakikalar içinde beklediği yerdir. Yine bu kahraman ecdadımızın adeta birbirinin kucağında ebediyete kadar yattığı hudut topraklarının adıdır Çanakkale.

 

            Helede anıtın bulunduğu yerdeki şehit mezarlığımızın heybet ve ihtişamını yüreklerimizin adeta dışa vuran görüntüsünü ifade etmektedir. Huşu içindeki şehitliğimiz ve vakur ve duruşu askerlerimizin disiplin ve azmini adeta resm etmişti o topraklara.

 

            Bir Allah dostunun dediği gibi Çanakkale’de bu mekanlara abdestsiz yere basmamak gerekir. Bu çok doğru tespit ve yaklaşımdır. Yüz binlerce şehidin yattığı bir toprağın üzerinde abdestsiz durulmaz yere basmaktan imtina etmek lazım. Çanakkale’de yapılan bunca çetin mücadele sonucu, boğaz geçilemez kılınmıştır.

 

            Günümüzde bile gemiciler Çanakkale geçildi demiyorlar onun yerine Çanakkale  geride kaldı notu seyir defterlerine düşüyor. Selam olsun burada tüm şehitlerimize mekanları cennet ruhları şad olsun

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147