BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

İnsanoğlu olarak yaratılışımız da bin bir türlü hikmet mevcut ise de bizim dünyada yalnız kalmamız açısından yüce yaratan kardeş, abla, abi, amca, teyze v.s. gibi bir dizi akraba da nasip etmiştir.

 

Peki bu akrabalarım elbetteki bizim için birer artı değer ve hayatımızı kolaylaştırma açısından da temel varlıklarımızdır. Bir kısım akrabalarımız kan hısımlığı yanı kan yolu ile doğal oluşurken bir kısım akrabalarımız da sıhhi hısımlık olarak evlenme neticesinde oluşur. Kayın peder, kayın valide, kayınço, baldız gibi bunlardan akraba zincirimizin halkaları olarak önemli bir yer tutarlar.

 

Yüce dinimizdeki ulvi emirlere bakıldığında akrabaların yeri ve önemi kendiliğinden görülmektedir. Örneğin yapacağımız hayır ve hizmetleri ve verilecek zekatın akraba da başlaması onlar ile bağın kesilmemesi gibi emir ve tavsiyeler.  Bu emir ve tavsiyeler aslında sosyal hayatımızın idamesi ve psikolojimizin olumlu yönde yerine oturması açısından da çok önemlidir. İnsanoğlu olarak zayıf yaratıklarız bu nedenle bu zayıf anımızda yanımızda yanı başımızda birilerine ihtiyaç duyarız.

 

İşte tamda bu noktada görmek istediklerimiz öncelikle bu akrabalarımızdan başkası değildir. Onların varlığı yanımızda durmak o zor zamanımızda imdadımıza yetişir ve tabi bir rahatlama ile ruhumuz ve vücudumuz huzur bulur. Bu ne kadar değerli bir olaydır. Yine sevinçli ve mutlu günümüzde de yine bunlara ihtiyaç duyarız. Kim tek başına bir düğün yapabilir? yada bir kutlama olur? Bu zamanlarda da onların varlığını yüreğinde hissedersiz.

 

Bu denli önemli ve hayatımızın ayrılmaz parçaları olan akrabalarımız ile olan münasebetlerimiz nasıl peki?... Bu noktada nerelerdeyiz?.. Uçlarda mı?, ortalarda mı? Yoksa batakmıyız?

 

Akrabalığın hakkını  vermek, akraba gibi davranmak bu duyguları yaşamak ve yaşatmak gerekir. Hele helede kardeş ve yeğen bacı kardeş gibi akrabalığın son noktası olan durumlarda asla ve asla bencillik yapmamak insanan olmazsa olmazı olmalıdır. Kardeşlerin ana ve babaya birbirlerinin emaneti olduğu asla unutulmamalıdır.

 

Zor durumlarda olan kardeş, abi, bacı neyse göz önünde bulundurulmalı,gerekli kolaylık ve varsa imkan öncelikle onun faydalanması sağlanmalıdır. Bir hak helal olur ancak yasal olmayabilir yada yasal olur helal olmayabilir. Bunu asla unutmamak gerekir! Bazen şahit olduğumuz olaylar oluyor ki insan üzülüyor rahmetlinin kefeni daha soğumada mal derdine düşülüyor. Elbette malın yasal mirasçısı sizsiniz ama her şeyin sırası olduğu gibi bununda sırası olmalıdır. Bu paylaşımlar yıkımlara neden olmadan güzelce ve hakkaniyet ölçüleri içerisinde   kardeş olduğu asla unutulmadan gereği  gibi  yapılmalıdır. Güzel olan ve yakışan da bu değilmidir?

 

Her şey gelir geçer, kimse öbür tarafa bir şey götürmüyor sadece bu dünyada insanlığın  fedakarlığın ile hayır ve hasenatın kalır gerisi boş olur. Malda yalan mülkte yalan var sende oyalan. Yunus’un dediği gibi sonuç bundan ibarettir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.