BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Biler için en büyük tehlike nedir biliyor musunuz? İnsanoğlu için bence en büyük tehlike hiç şüphesiz çaresizlik ve tükenmişlik sergilemektedir. Elbette bizler için tehlikeli onca olay ve konu sayılabilir. Bu mümkündür. Fakat bu çaresizlik ve tükenmişlik var ya her şeyin başı ve sonu olabilir.

 

            Hayatımız boyunca karşılaşacağımız bir çok olumlu, olumsuz, iyi kötü, zor, kolay gibi kavramlarla tarif edilebilecek eylemlere şahit oluyor ve yaşıyoruz. Karşılaştığımız bu gibi olaylara tepkimiz ve mukavemetimiz ya da kabulünüz bizim hayatımıza yön veren yegane etkendir. Daha okul çağında derslerimize karşı sergilediğimiz tükenmişlik  sınıfımızı geçememenize neden olduğu gibi eğitimimizde yarıda bırakır.  Yine bir sanat ve meslek öğrenme sürecinde ki tutumumuzda geleceğimiz açısından çok önemli rol oynuyor.

 

            İnsan olarak her zaman mücadeleci yönümüzü canlı tutmamız da fayda var. Bir kere daha olmadı tekrar dene, tekrar dene, tekrar dene bak bir çözüm bulacaksın. Ayrıca bir işin ters giderse yeniden başlarken aslında sıfırdan da başlamıyorsun. Tecrübe ile başlamış oluyorsun ki bu da çok çok önemli. Çaresizlik ve tükenmişlik basiretsiz ve yarınlarından ümidi kalmamışlara yakışan bir durumdur. Zaten dinimizde bunu men ediyor. Bir Hadis-i Şerifte Kıyametin koptuğunu görsen bile elindeki fidanı dik diyor Peygamberimiz. Neden çünkü burada tükenmişlik yok. Geleceğe güvenle bakmak ve geleceğe giden yolu aramak var.

 

            Bilim adamlarının akvaryum testinde aç köpek balığının karşısına koydukları yiyebileceği balık ile arasına konulan engel bir kaç denemeden sonra kaldırılmasına rağmen tekrar deneyerek balıklara saldırmıyor. Gösterdiği tavır tam bir tükenmişlik örneği. İnsanoğlunun bunca kazanımları altında yatan öğrenme, deneme ve deneme yanılma sonucu öğrenmesidir. Yani çaresizlik sergilememiştir. Her zaman mücadele etmiş ve arayış içinde olmuştur. Bu gün teknolojik açıda ileri ülkelerin başarısı da arayış ve mücadele sonrası kazanımlarında gelmektedir. Geleceğin aydınlık olması için bu gereklidir. Bu günü düne eşit olan zarardadır misali. Tükenişlik ve çaresizlik sergilemek bir seçenek olmamalıdır hiç bir zaman. Bu gibi karamsar durumlarda karıncaların mücadele ve kararlılıkları hep bana ilham vermiştir. Bunlar nasılda işlerinin peşinde koşarlar hiç durmadan yılmadan bazen boylarının kat kat fazlası işlerin altına girerler hep mücadele ruhları ön planda bak bunlara derim kendime. Aslında hepimizin  bu olağanüstü yaratık olan karıncalarda  alacağı  nice ders vardır ve alınmalıdır.

 

            Her zaman karşılaştığımız olumsuzluklara teslim olmak yerine bir çözümü aramak çözüm üretmekte yarar vardır. Bardağın daima dolu tarafına bakılmalı ve böyle davranılmalıdır. Aksi halde ne kendimiz mutlu olur ne de etrafımızı mutlu ederiz. Nefes aldığımıza göre yaşıyoruz demektir. Yaşamında kıymetini bilelim. En değerli hazinemizin bu olduğunu asla unutmayalım. Hani ümitsiz ve çaresiz birine hitaben “Ne o karaları bağlamışsın” derler ya işte biz hiç bir zaman karalar bağlamayalım. Ne dersiniz?

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.