BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

İnsanoğlu olarak zayıf yaratılmışız. Mevla bunu yüce kitabında açık açık beyan ediyor bizlere. Bu ilahi beyanda mutlaka oldukça hikmetler vardır. Bunun içinde sırrı saklıdır.

 

            Burada bu zayıflığımız mıdır nedir bilinmez ama aceleciliğimiz var ya hiç biteceği yok bu davranışımızın başımıza açtığı işlerin. Trafikten tutunda , ev işleri, el işleri karar vermeden, yemeden içmeden ve hatta alışverişteki aceleciliğimiz neredeyse sınır tanımıyor. Şöyle bir trafik senaryomuzu gözden geçirecek olursak yollardaki, kavşaklardaki trafik canavarına dönüşen hareketlerimizin başımıza ne gibi işler açtığını bir çoğumuz ne yazık ki hatırlarız. Oysa göstereceğimiz biraz sabır ve alacağımız bir derin nefes bile bazı olumsuz adımları atmamıza engel olur. Yapar mıyız peki bir çoğumuz evet desek de uygulamada yine sıfır çekeriz.

 

            Hatta o kadar aceleci olmamız revaçta olmuş ki bazı e-posta adresleri bile belli bir süre sonra çok kısa bir zaman içinde postaları geri alma seçeneğini soruyor. Aceleci olarak gönderme alışkanlığımıza uygun seçenek geliştirmişler akıllı adamlar. Karşılaştığımız bir olayda ve ya şahit olduğumuz bir konuda dinlemeden anlamadan ne anlamlar çıkarır ve ne hükümler veririz ki  sonradan iş işten çoktan geçmiş olur. Karşılaşacağımız bir olumsuzluk da da suçlayıcı bir tavır sergileyeceğimize çözüm odaklı ve sorumluluk bilinci ile davranmak mutlaka olumlu netice verecektir. Yoksa suçlu aramak suça ortak olmaktan öteye de geçmeyecektir.

 

            Peki neden böyle yapıyoruz. Aceleci olmamıza ne gerek var ki atalarımız ne demiş iki kere düşün bir kere konuş, bak ne güzel bir öğüt. Sabır edip akıl süzgecinden geçireceğimiz bir olayda en mantıklı ve doğru karar vereceğimiz muhakkaktır.  Buna neden fırsat vermeyiz de alelacele davranırız. İşte bu fıtratımız ile ilgili olsa da bunu frenlemek bu alışkanlığımızı kısmen de olsa değiştirmek elbette ki bizlerin elinde.

 

            Bunu değiştirmek için ne  yaptığımızı, ne yapacağımızı bilmek,  neden/sonuç ilişkisini göz önünde bulundurmak ile çözüm arama faydalı olacaktır. Ayrıca,  biraz sabır ve sükunet bile   konunun kendiliğinden  istenilen şekilde hallolmasını sağlar bunu hiç bir zaman unutmamalıyız. Unutmamamız gereken bir başka konuda, her zaman sakin ve iyi bir dinleyici olarak olaylara yaklaşmamızdır. Yoksa tez zamanda çok işler başımıza açarız ki biz bile şaşıp kalırız.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.