BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

En büyük hayallerimizden biriside vakti saati geldiğinde isabetli izdivaç  yapmaktır. Bu hem erkekler hemde kızlar için elbetteki hayallerini süsleyecek bir olgudur bu izdivaç.

 

            Peki bu denli hayali ile yaşadığımız evlilik kervanına katılma teşebbüsümüz  sonucu oluşan yeni yuvamız bizleri ısıtacak mı  yoksa ısıtmayacak mı  ve   sorun  ile mi başlayacak bu evlilik. İşte  bu bizlerin elinde, ,ebeveynlerin tutum ve davranışlarında, töre diye dayatmama, , iyi niyet ve  hoşgörüde  saklı. Günümüzde bilindiği gibi her şey ateş pahası olmuş, olmuş da yeni bir yuva içinde  her şey gerekli. O zaman bazı harcamalar kaçınılmaz olacak bunlardan kurtuluş yoktur.

            Ancak buna kimsenin itirazı olmazda,  itiraz edilecek de  çok şey  ne yazık ki mevcut yapılan uygulamalarda  görülüyor.  Daha Bismillah başlarken  bile bir kız evinin kapısına giderken başlıyor harcamalar, işte bu noktada mantıklı, akıllı ve imkanlar ölçüsünde davranılmalı  ve istek ve taleplerde bulunulmalıdır. Aileleri zora sokacak talep ve istek yerine,  el birliği ile yuvanın temel ihtiyaçları temin edilmeli  ve çok ileride lazım olacak  belkide hiç lazım olmayacak  ev eşyası, giyim,  kab/kaşık gibi alımlara rağbet edilmemelidir.

            Ayrıca ,takı zulmü ile de karşı tarafı gereğinden fazla zora sokarak ,sıkıntı yaratacak istek ve taleplerde bulunulmamalıdır. Kaldı ki bu tür zorlamalar sonucu   alınan ve alınacak takılarında gerek kızımız ve gerekse gelinimize bir faydası olmayacaktır .Zira evlilik sonrası ilk fırsatta bunlar zarar karşılığı elden çıkarılarak borçların kapatılması yoluna gidilecektir. Buda  aile içinde ilk huzursuzluk ve ayrışmanın da  temelini oluşturarak yıllar boyu sürecek tartışma ve çekişmeye konu  olacaktır. Düğün münasebetiyle gelen hediyelerin de gerek erkek tarafı ve gerekse kız tarafı olarak imkanlar ölçüsünde ebeveynlerce alınmadan evli çiftlere bırakılması çok da şık ve yerinde olacağı gibi; Çiftlerin ileride kullanacakları akıllı bir yatırımın temelinin oluşumuna da katkı sağlayacaktır.

            Birde erkek tarafı  mümkün olduğu kadar kendi öz kaynakları ile düğün harcamalarını yapmaya gayret etmeli yeni evli çiftlere borç yükü bırakmamaya çalışmalıdırlar. Kız tarafı da bu konuda duyarlı olmalı ve  nasıl olsa babası alıyor olabildiğince aldıralım gibi sakat bir düşünce ile karşıyı zora sokacak istek ve taleplerde bulunmamalıdır. Unutulmamalıdır ki artık iki aile hasım değil hısım oldular ve bu hısımlığı daima gözeterek ileriye daha da pekiştirmiş şekilde taşımaları; Yeni kurulan yuvanın selameti ve mutluluğuna katkı sağlayacaktır.

            Borçla kurulmuş evlilik ve evlilik sürecinde birbirini gereksiz yere yıpratmış ebeveynler, kurulacak yuvada  bunların tatsız ve lüzumsuz olaylara sebep olacağını, gençlerin mutluluk ve saadetlerinde  tehdit edeceğini bilmelidirler. Buna fırsat vermemek, mutluluğa gölge düşürmemek, başlarken pürüz yaratmamak için süreci başladığı gibi sürdürüp neticelendirerek, evliliği zor değil  kolay kılalım.  Ebeveynlerin   gayret ve çabası bu doğrultuda olmalı ve kurulacak olan yuvaya ne bir borç yükü nede çatışma mirası bırakılmamalıdır. Onların  mutluluğuna odaklanılarak gereği, gereği gibi yapılmalıdır. Çünkü onlar bizlerin boyuna/posuna bakmaya, sevmeye kıyamadığımız, geleceğimizin garantisi olan ciğerpare evlatlarımız onlardan daha ötesi ve değerlisi yoktur.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.