BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

            Faydalı insan olmak çok mu zor dostlar. Nedir bu faydalı insan olma özellikleri ya da bu özellikleri taşımak için ne yapmalıyız. Bu konuda ne kadar duyarlıyız.

 

            Faydalı bir insan olma zorunluluğumuz  vardır. Zira bu herkesten her şeyden önce kendimiz için gerekli bir kuraldır bu. Kendimize faydamız yoksa  başkalarına nasıl olacaktır. Olsa bile bunun sürdürülebilirliği var mıdır. Bu bakımdan kendimize faydalı olmaktan başlanarak, eşimize. çocuklarımıza, hısım ve akrabalarımıza, anamız babamıza ve bil cümle komşumuzdan başlanarak tüm insanlığa faydalı olmak zorundayız. Çünkü tüm toplum fertleri olarak bu şekilde hareket edersek sonucunda yine birbirimize fayda sağlamış olacağız ki bu da toplumun tüm katmanlarının mutluluğu demektir.

 

            Madem ki faydalı insan olacağız ve olmalıyız da şimdi bu nasıl olacak. Durup dururken ben faydalı biriyim demekle faydalı olunmuyor ve olunmazda. Mutlaka faydanın somut bir nesneye dönüştürülmesi ve topluma arz edilmesi gerekir ki, bu faydadan karşı tarafta faydalansın. Tabi bu fayda bazen bir şeyler yapma,  bazen yapmama, bazen durma, bazen durmama gibi bir çok şekil ve davranış olarak ifade edilebilir. Faydalı olma isteğimiz ve alışkanlıklarımız ailemizden itibaren küçüklükten kazanılan alışkanlıklar ve terbiye, eğitimi, öğretimi ile kazandırılmalıdır.

 

            Çoğumuz daha küçükken oyuncaklarımıza zarar vermeme, arkadaşlar ile paylaşma, uyumlu olma, söz ve laf dinleme gibi alışkanlıklar temel ahlak kuralları ile birlikte verilmeli ve takip edilmelidir. İşte bu şekildeki kazanımlar sonucu erişkinliğe ulaşıldığından faydalı insan profili de kendiliğinden çıkacaktır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır. Bu nedenle bu konuyu bu noktada gereken önemi bu şekilde vermek, geleceğimizin teminatı da sayılır.

 

            Faydasız insan ya da faydalı olmayan insanı düşünmek bile insanı ürpertiyor. Hani bir söz vardır ya kimseye zararı yok kendi kendine  ya da zararı kendisine gibi. Bunlar her ne kadar masum gibi görünse de yine de toplumsal birliktelik ve üretim/tüketim  döngüsünde ki rolü ile örtüşmemektedir.  Güzel olan önce kendimiz için faydalı bir birey olmak ve etrafımıza da olabildiğince  bunu yansıtmaktır. Zaten bu da bu dünyaya geliş ve Mevla’nın üzerimize tevdii ettiği birincil sıradaki görevimizdir. Aksi halde faydalı insan olmamanın, etrafımızı kırıp dökmenin üzmenin sonuçlarını bu dünyada acı acı çekerken, ahiretimiz de de ilk sorulacak soruların altında kalacağımızı hiç bir zaman unutmamalıyız.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.