12 Nisan 2026, Pazar
15:17
UST1 Reklam Alanı
MANSET_ALTI Reklam Alanı

Aziz okuyucularım, ramazanı uğurlarken son fırsatları da değerlendirelim. Bir daha ki seneye kim kalır, kim gider belli olmaz. Geçen seneki ramazanda olanlar bu seneki ramazanda yoklar. Gelecek ramazanda bize de rahmetli şöyleydi veya böyleydi diyebilirler! O nedenle Rabbimize bol bol dua edelim. Bilhassa İslam âlemi için özellikle memleketimiz için!

Rabbimiz, nasıl dua etmemiz gerektiğini Kur’an-ı Kerimde gayet açık bir surette belirtmiştir.

Dua konusunda ayet-i kerimede buyuruluyor ki: “İçten gele gele yalvara yalvara, başka nazarlardan uzak, gizlice dua edin. Gerçekten O, haddi aşanları hiç sevmez.” (1)

Demek dua ederken lakaydane değil, ayetin ifadesiyle içten gele gele yalvara yakara dua etmeliyiz.

Dua etmeye başlamadan önce halis bir niyetle, güzel bir abdest alıp iki rekât namaz kılmak, sonra Allah’a yönelip peygamber Efendimize (sam) salât selam okuyup tövbe istiğfar etmek. Bundan sonra da, Allah’a hamdüsena ederek duaya başlamak ve Rabbinden dileğini istemektir.  Malum olduğu üzere duaların en makbulü salâvatı şerifedir. Öyleyse duamızın başında ve sonunda salâvatı Şerife’yi okumak, ortasında da diyeceğimizi deyip zarfın ağzını kapatıp Cenabı “Erhamürrâhimine” havale etmektir. Melekler tarafından zarf açıldığında mektubun başı ve sonu okunup da ortası bırakılmaz! Tabiri caizse melekler, “Bu kul uyanıklık yapmış” derler ve mektubu okuyup kadıyülhacata arz ederler.

Şu iki makbul dua arasında yapılacak dua da makbuldür.

Ayrıca mübarek gün ve gecelerde cuma günlerinde saati icabet denilen mübarek saatlerde veya yanında hazır olmayan bir mümine veya mübarek beldelerde, cami ve mescitlerde dua etmek hem hadiste hem de Kur’an-ı Kerim’de olan etkin dualarla dua etmektir.

Yanında hazır olmayan bir mümine dua edildiği zaman, Cenab-ı Hak o anda bir melek yaratır. O melek, “Yarabbi mümin kardeşine dua eden bu kuluna iki katını ver” diye dua eder! İşte insan bu gecede Allah’ım! Sen bana hakkı hak bilip hakka tabi olmayı ve batılı batıl bilip batıldan kaçmayı nasip eyle, diye dua edilmelidir. Veya Peygamber efendimizin duasıyla dua edebiliriz!

Ebu Musa el-Eş’ari’nin (ra) rivayetine göre Allah Resulü şöyle dua etmiştir:

“Allah’ım, günahlarımı, bilgisizlik yüzünden yaptıklarımı, haddi aşarak yaptığım tüm işleri, benden daha iyi bildiğin bütün sırlarımı bağışla. Allah’ım, ciddi ve şaka yollu yaptıklarımı, bilerek ve bilmeyerek işlediğim günahlarımı affeyle, bu kusurların hepsi bende vardır.

Allah’ım şimdiye kadar yaptığım bundan sonra yapacağım, gizlediğim ve açığa vurduğum, beni benden daha iyi bildiğin günahlarımı affeyle, ilerleten de sensin, geri bırakan da sensin, senin her şeye gücün yeter.” (2)

Dikkat edilirse Allah Resulü bize da etmeyi öğretiyor. Allah Resulünün (sav) geçmiş gelecek bütün günahlarının bağışlandığını Kur’an-ı Kerim sarih olarak beyan etmektedir. Buna rağmen böyle dua ediyorsa kendisi için değil, ümmeti için dua etmiş veya ümmetine nasıl dua edeceğini öğretmek için böyle dua yapmıştır.

Bir diğer rivayette Hz. Ayşe’den (ra) onun rivayetinde ise, Allah Resulü şöyle dua etmiştir:

 “Allah’ım ben senden hayrın her çeşidini isterim; yakın olsun uzak olsun; bildiğim, bilmediğim; bütün şerlerden de sana sığınırım. Allah’ım! Kulun ve peygamberin Hz. Muhammed’in senden istediği şeyleri ben de istiyorum. Kulun ve peygamberin hangi şerlerden sana sığınmışsa ben de o şerlerden sana sığınıyorum. Allah’ım! Ben senden, cenneti ve cennete götüren söz ve amel de muvaffak kılmanı istiyorum. Ateşten ve ateşe götüren söz ve fiillerden de sana sığınıyorum. Ve dahi benim hakkımda hükmettiğin her kaza ve kaderi hayırlı kılmanı senden diliyorum.” (3)

Kaynaklar:

(1) Araf Suresi, 7/55

(2) Buhari, Deavat, 60; Müslim, Zikir, (70); İmam Nevevi, Riyazü’s-Sâlihin, Tercüme, Salih Uçan, Hadi, No. 1477 Basım yayın, Çelik yayınevi Yayın Yılı: 1993 İstanbul.

(3) Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Prof. İbrahim Canan, Hadi, No, (7150) cilt, 17, Sa. 501-502 Akçağ Yayınları, Feza Gazetecilik, Aş. İst

ICERIK_ARASI Reklam Alanı
Etiketler: #yazilar
SOL1 Reklam Alanı

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ

MOBIL_UST Reklam Alanı
ALT1 Reklam Alanı