banner161

banner150

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Kişiler hakkında yazı yazmaktan çok korkarım. Nedeni onu tam manası ile anlatamamak endişesi elimi kolumu bağlar ama   Bazen   yazmak zorunda   kalırız..

Şimdiye kadar çok az insan hakkında yazı yazdım.  Eğer Seydişehir de gazetecilik yapıyorsam Bahaddin Paslı gibi bir Seydişehir Kültür elçisi dost,  örnek bir kişi hakkında yazmamam düşünülemezdi.

 Bahaddin Paslı Amcamızı benden daha iyi tanıyan dostlarımın affına sığınarak değerli bir dostu kaybetmenin üzüntüsü içinde bu satırları yazıyorum.

Konya'nın Seydişehir ilçesinde, bugüne kadar 17 kitap çıkaran 81 yaşında Rahmeti Rahmana ugurladıgımız gazeteci yazar Bahaddin Paslı; 55 yıldır arşivlediği Seydişehirde çıkan  yerel gazetelere gözü gibi bakan    geleceğe   miras   olarak    bırakna tek ve son  kültür elçisi idi. Umarım Seydişehir Böyle bir Kültür hazinesine sahip çıkar  ve  gelecek nesillere  bu   hazineyi taşır.

"Gazetecilik mesleğini çok seviyorum." diyen Bahaddin Amca üç yıl önceki bir röportajımızda, şöyle konuşmuştu:

"Gazeteciliğe arkadaşımdan 'Matbaa kuralım, gazete çıkaralım' diye gelen tekliften sonra PTT'deki memuriyetimden istifa ederek başladım. Teknik olarak yazdığım 'Manyetolu Telefonlar' adlı ilk kitabımı yayınladım. Bu kitabım 1970'lerde uzun süre gündemden düşmedi. PTT Genel Müdürlüğü tüm Türkiye’ye dağıttı.1968 yılında kurduğumuz Küpe gazetesindeki yazılarım büyük ilgiyle okunuyordu. Biz de halkımıza o günün şartlarında ilkeli ve doğru haber götürmeye çalışıyorduk."

"Şehrin geçmişine bir yolculuk yapmamızı sağlıyor"

"Ortaokul yıllarında şiir yazmaya başladım ve aralıksız yazıyorum. 1973 yılında 'Şiirlerim' isimli kitabımı çıkardım. Yazılarımı hep kara kalem kullanarak yazdım çünkü 'hata yaparsan düzeltme şansım var.' diye düşündüm. Gazeteciliğe ilk başladığım zaman çıkardığım gazetelerden yaptığım arşivleme işine halen ilçede çıkan gazetelerle devam ediyorum. Arşivlediğim gazeteleri bazen bakıyorum. Bu arşivim şehrin geçmişine bir yolculuk yapmamızı sağlıyor. Evimi ziyarete gelenler gazetelerimi inceleme fırsatı buluyor ve o günün haberlerini, yazılarını görünce şaşırıyor."

Seydişehir gibi önemli bir tarihe sahip şehrin son 60 yılında yaşanan Kültür hayatına en ince ayrıntısına kadar irdelemiş ve bu konuda 17 Eser kaleme almış bir kültür elçisinden bahsediyorum.

İlerleyen  yaşına   Rağmen   yeni  bir şeyler  üretmenin gayretini ,son  anına  kadar  sürdüren    bir  Seydişehir sevdalısından bahsediyorum..

Ömrünü okumak yazmaya adamış, bunu da hiç bir ticari amaç gütmeden, kendi imkânları ile üretip  bastıran   ve  ücretsiz olarak dağıtarak yapmış.

“Her canlı ölümü tadacak ve sonunda dönüp huzurumuza geleceksiniz.” İlahi emri gereği   geçtiğimiz  gün  aramızdan ayrılan Bahaddin Paslı amcamızı  Rahmetle   ve Saygıyla anıyoruz..

 Öyle Değilmi dünya hayatı Bahaddin paslının tabiri ile üç beş gün  bağrında  yattıgımız  yer değil mi?

O zaman Bahaddin amcadan dinleyelim

 Ey Kuğulu’m aç koynunu bizlere,

Üç beş gün bağrında yatmaya geldik.

Solgun benizlere, yorgun dizlere,

Biraz renk, biraz güç, katmaya geldik.

İlkbahara döndürürsün yazı sen,

Çekersin her türlü kahrı, nazı sen,

Kızsan da bizlere, bazı bazı sen,

Biz yine hasbihal etmeye geldik

Eserken başlarda, kayak yelleri Seslensin

KUPE’ye, şazın telleri Kızarınca

YAĞBALIĞI’n pulları

Bazar ekmeğiyle, tatmaya geldik..

Bahaddin Paslı

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147