BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Hoca bir gün pazara giderken, mahallenin çocukları etrafını sarar. Hocaya düdük ısmarlarlar. Çocuklardan sadece biri düdük için para verir. Hoca akşamüstü pazardan döner. Çocuklar yine toplanır başına. Hoca parayı veren çocuğa çıkarıp düdüğünü verir. Çocuk da başlar düdüğü örttürmeye.

“Dütdüüüt, düddürüdüüüt.”

Diğer çocuklar önce düdüğü çalan çocuğa imrenerek bakarlar. Sonra hep bir ağızdan, hani bizim düdüğümüz, nerde bizim düdüğümüz, diye hocaya dönerler. Hoca çocuklara şöyle söyler.“Parayı veren düdüğü çalar.”

Yılardır hepimizin bildiği bu hikâyeciközellikle çocuklara güzel bir ders veriyor. Eğer hayatta bir şey istiyorsak bizde onun karşılığını vermek zorundayız.Aynı dersten biz de payımıza düşeni alıyoruz tabi. Emek olmadan ekmek olmaz.Sadece hayatta değil ahirette de karşılıksız bir şey yok. Yoksa istediklerimiz olmaz.

            Biz büyükler, çocuklara ders vermek konusunda çok istekliyiz nedense? Onların bunca derse ihtiyacı var mı? Muhakkak geleceğimizin teminatı olan çocuklara ve gençlere dersini vermek konusunda hem dikkatli hem de rikkatli olmalıyız.Ama…

Doğayı kirleten, kendinden başka hiçbir canlıya düşünmeyen hatta kendi türüne bile saygısı olmayan çocuklar mı? Haksızlıklara sesini çıkarmayan, fırsatını bulduğu zaman her türlü hileye başvuran kim?Toplumda bunca hatalar, yanlışlar, haksızlıklar, hırsızlıklar, zulümler, ahlaksızlıklar, kimin tarafından yapılıyor.

Dünyada var olan tüm kötülüklerin kaynağı çocuklar mı? Yoksa biz yetişkinler miyiz? Bizler -hayata, olaylara ve durumlara karşı- tavrımızla ders vermeye çalıştığımız o çocuklara neler öğrettik ki sonra da çıkıp ahkâm kesiyoruz. Bu gençlerden adam olmaz. Evet, doğru biz adam olamadıktan sonra böyle bir beklenti boşuna? Yapmadıklarını, yapamadıklarını evladından beklemek haksızlıktır.

Bundan böyle ders veren bütün fıkraları, yazıları, filmleri yetişkinler izlesin. Artık çocuklara ders vermeyi bırakıp kendimize gelelim. Çünkü ne yaparsak yapalım çocuklar bizi taklit edecek. Kendimizi düzeltelim ki toplum düzelsin.O zaman parasını veremeyen çocuklarında düdüğü çalmasını sağlayabiliriz. Kalın sağlıcakla

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.