“Mü'minler ancak kardeştirler; “O halde” siz de kardeşlerinizin arasındaki nazlanmaları, ihtilafları gideriniz ve Allah’a karşı gelmekten sakınınız ki onun merhametine nail ve vasıl olasınız.” (1)
Ayeti kerimede Mü’minler kardeştir dedikten sonra hemen ardından (Fe Aslihu) diyor. “Yâni ıslah edin.”
Yâni düzeltin. Bu kelime Müslümanlar arasında anlaşmazlık olabileceğini ve Mü’minlerin bu anlaşmazlığı gidermesi lazım geldiğini hatırlatıyor. Bir yönüyle eğer ıslah edilmezse o her türlü felâketin habercisi olduğunu ihtar ediyor.
Kur’an’ı kerim başka ayetlerde de Müminlerin dikkatini bu noktaya teksif ediyor ve sakın ihmal etmeyin şeklinde beyanda bulunuyor!
Kim Allah’ın Rahmetine nail ve vasıl olmak isterse Mü’minlerin arasına ihtilâfın girmesine meydan vermesin. Yoksa kaçınılmaz acı akıbetler etrafınızı çepeçevre sarar da miskinlik içinde bocalayıp kalırsınız.
Ey inananlar! Eğer akıllarınızı başınıza alır da kardeşlik kurallarını hayata geçirirseniz kurtulursunuz.
NEBÎLERİN VE ŞEHİTLERİN İMRENDİĞİ MİNBER
Az bir ömürde çok şey kazanmak isteyenler birbirinizi Allah için sevsin, çünkü Allah için birbirlerini sevenlerin kıyamet günü alacakları mükâfat çok büyük olacaktır.”
Bu nedenle Allah Resulü (sav) ümmetini uyarıyor ve Muaz bin Cebelin (ra) rivayet ettiği bir Hadis-i Şerifte şöyle buyuruyor:
“Allah azze ve celle buyurdular ki: “Benim rızam için birbirlerini sevenlere Nebîlerin ve şehitlerin bile imrendiği nurdan minberler vardır.” (2)
Yine Mu’âz bin Cebel’in (ra) naklettiği bir diğer Hadis-i Şerifte Allah Resulü (sav) şöyle buyuruyor:
“Allah-u Teâlâ ve Tebareke Hazretleri şöyle hükmetti: “Benim rızam için birbirlerini sevenlere, benim için bir araya gelenlere, benim için birbirlerini ziyaret edenlere ve benim için birbirlerine ikram edenlere sevgim vacip olmuştur.” (3)
Allah Resulü (sav) öyle buyuruyor, Kur’an-ı Kerim de aynı noktaya parmak basıyor. O halde Müslüman kardeşler aralarında İhtilaf ve kırgınlıklar varsa onları ziyaret edip aralarını bulmak, kırgınlıkları gidermek için bu bayram bulunmaz bir fırsattır.
Buda sosyal hayatta Müslümanın yapacağı en büyük ibadetlerden birdir.
Zira bu müthiş zamanda İslâm aleminin ve insanlığın hırs ve parçalanmasından istifade eden dinsiz münafıklar az bir kuvvetle insanlığı herc ü merc etmişler.
Koca Âlem-i İslam-ı esaret altına almışlar, ondan sonra da Müslümanlar ne hayatlarını muhafaza ve ne de hukukunuzu müdafaa edebilmişledir.
Ey ehli iman! Zillet içinde esaret altına girmemek isterseniz, aklınızı başınıza alınız! İhtilafınızdan bölünüp parçalanmanızdan istifade eden zalimlere karşı birliğinizi ve dirliğinizi koruyun. Memleketimize kasteden hainlerin işini kolaylaştıracak işlerden uzak durun, küskünleri barıştırmak suretiyle Allah’ın rahmetine nail olun! Şayet bunu yapmazsanız hem o büyük mükâfattan mahrum kalacak hem dünyada rezil hem de ahirette perişan olacaksınız.
Eğer bu bayram da Allah’ın rahmetine nail gazabından da emin olabilirsek; işte o zaman bayramımız bayram ola
Mevla bizi affede
Gör ne güzel îyd ola
Cürmü hatalar gide
Bayram o bayram ola
Fakir fukara garip. guraba sevinmiş ola
Bayramı bayram ola
Gözyaşları dinmiş ola
Bayram o bayram ola
Bir bayram ki: Sevinçler kursakta kalmaya
Bayram o bayram ola
Bir bayram ki:
T.v kanallarında yürek burkan tablolar olmaya.
Bayram o bayram ola
Bir bayram ki: dargınlar barışmış ola.
Bayram o bayram ola
Bir bayram ki: cümle Müslümanlar af ola
Bayram o bayram ola
Müslüman kederde ve sevişte beraber ola
Bayram o bayram ola
Ganiler ede kerem
Ref ola derd-i verem
Sahi ola muhterem
Bayram o bayram olur
Umum Müslümanların bayramını tebrik eder hayırlara vesile olmasına dualar ederim.

