BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Sağlıklı Ve Sağlıksız Eğitim(*)

Sağlıklı eğitim: Kişiye, ?Her zaman ben doğruyum, sen yanlışsın.? yaklaşımının geçersiz olduğunu, onun yerine ortak paydalar ve mevcut şartlar üzerinde anlaşmaya dayalı, uzlaşmacı diyalogun toplum barışının en gerçekçi yolu olduğu sürekli vurgulanır.

Sağlıksız Eğitim: Kişi, ?Ben doğruyum, sen yanlışsın? mantığına inanır. Başka fikirlere müsamahası ve hoşgörüsü yoktur. Bu insanlar, şartlar üzerinde anlaşma yolunu tercih etmeyen, diyaloga ve uzlaşmaya kapalı insanlardır. Toplumdaki bağnazlık ve hoşgörüsüzlük bu gibi insanlardan kaynaklanır.

 

Sağlıklı Eğitim: Kişi, olaylara, olgulara, problemlere farklı açılardan bakabileceği gibi, kararlarını da çok yönlü düşünerek verir.

 

Sağlıksız Eğitim: Kişi, olaylara, olgulara, problemlere farklı açılardan bakamayacağı gibi, kararları da tek yönlü ve basmakalıptır.

 

Sağlıklı Eğitim: İnsanlar nasıl düşüneceğini ve düşünme yollarını bilirler.

 

Sağlıksız Eğitim: İnsanlara neyi düşünecekleri ve neyi düşünmeyecekleri öğretilirken, şartlara ve zamana bağlı olarak eskiyen bilgilerin pek çok şeyi izah edemez duruma geldiği pek vurgulanmaz.

 

Sağlıklı Eğitim: Bu eğitimi alan kişi kendisi, toplum ve kainat hakkında bilgi edinme yolları konusunda eleştirel bir bakış açısına, kıyaslama ve analiz gücüne sahiptir. Bunun için düşünme metotlarını, belli başlı analiz usullerini, tarihi, dini, ahlaki ve felsefi kavramlarını çözümleyebilecek seviyede temel bilgi ve yaklaşımlara sahiptir. Bu konulardaki bilgi ve tecrübelerini sürekli kritiğe tabi tutarak kendini yeniler.

 

Sağlıksız Eğitim: Bu eğitimden geçmiş kimsede, bilgi edinme yollarına karşı eleştirel bir bakış açısı gelişmemiştir. Hadiseleri anlama ve analiz etme gücünü kendinde bulamaz. Başkalarının analiz ve yorumlarını tercih eder.

 

Sağlıklı Eğitim: Sağlıklı eğitim kişiye alçak gönüllülük, insanlık ve nükteli ifade kabiliyeti kazandırır.

 

Sağlıksız Eğitim: Kişi az ve yetersiz bilgilendiği için gururlu, bencil ve kıskançtır.

 

Sağlıklı Eğitim: Sağlıklı eğitim almış kişi açık ve etkili biçimde düşünebilir. Yine düşüncelerini açıkça ifade edebilir. Okurken ve dinlerken çözümleyici ve eleştirel metodu ve yaklaşımları kullanmayı tercih eder.

 

Sağlıksız Eğitim: Sağlıksız eğitim almış kişi açık ve etkili biçimde düşünemez. Yine düşüncelerini açıkça ifade edemez. Okurken ve dinlerken sorgulayıcı bakış açısı kullanmak­tan uzaktır.

 

Sağlıklı eğitim:  Sağlıklı eğitim almış kişi, kendisi olur. Şahsiyet ve fazilet sahibidir. ?Ben kimim?? sorusunu çözdüğünden dolayı kimlik bunalımı yaşamaz.

Sağlıksız Eğitim: Sağlıksız eğitim almış kişi, kendisi değil, beklenen tiptir. Kendisine has düşünceleri, yorumları ve sentezi yoktur. ?Ben kimim?? sorusunun cevapları net ve açık değil, çelişkilerle doludur. Kişi kimlik problemini sürekli yaşar.

 

Sağlıklı Eğitim: Bu eğitimden geçen insanlar farklı olmayı, farklı düşünmeyi tehlike olarak değil, zenginlik olarak görürler.

 

Sağlıksız Eğitim: Bu eğitimden geçen insanlar ise, farklı olmayı, farklı düşünmeyi kendi varlıklarını ve menfaatlerini, tehlikeye atıcı bir gelişme olarak görürler. Farklılaşmayı yok etmeye çalışırlar.

 

Sağlıklı Eğitim: Başarılı bir eğitim sistemi, gençlere bir şeyler olmayı değil; bir şeyler üreterek sahip oldukları makam ve mevkinin içini doldurarak ve her şeyin bedelini ödeyerek, bir şeylere sahip olmayı ve elde ettikleri imkânları kullanmayı öğretir. Böyle bir eğitim, insanlara üretme, ürettiklerini kullanma davranışını ve yollarını kazandırır.

 

Sağlıksız Eğitim: Başarısız bir eğitim sistemi, insanlara bedelini ödemen bir

şeylerden istifade etme, üretmeden tüketme, hak etmeden bir şeylere sahip olmayı teşvik eder. Bunun oluşmasını engelleyecek usuller ve davranış kalıpları, gençlere bizzat yaşanarak büyükler tarafından gösterilmez. Sonuçta insanlar üretmeye değil, tüketmeye; hak ettiklerini değil, hak etmeden ellerine geçirdikleri fırsatları kullanmaya motive edilirler.

 

Sağlıklı Eğitim: Sağlıklı eğitimde insanın yaptığı davranışlardan insanın kendisinin sorumlu olduğu vurgulanır. Başarısızlık ve mağlubiyetin sebebi de, ilk planda kişinin ve toplumların davranışlarında aranması gerektiği öğretilir.

 

Sağlıksız Eğitim: İnsanın başarısızlıkları ve çektiği sıkıntı daha çok komplo teorileriyle izah edilmeye çalışılır. Her mağlubiyetin sonrasında insanlar kendileri dışında bir günah keçisi arama gayretinin içine girerler. Çuvaldızı başkasına, iğneyi kendine batırma davranışı sağlıksız eğitimde oldukça karakteristiktir.

 

Sağlıklı Eğitim: Mesleki bilgi ve beceri kazandırmanın yanında, insana dürüstlüğün, faziletin ve insani bütün değerlerin hayatta en geçerli evrensel sermaye olduğunu vurgular. Eğitimciler de tutum ve davranışlarıyla bunu gösterirler.

 

Sağlıksız Eğitim: İnsana dürüstlüğün, faziletin ve insani bütün değerlerin hayatta en geçerli evrensel sermaye olduğunu anlatırken inandırıcılıktan ve samimiyetten uzaktır.. Eğitimciler de tutum ve davranışlarıyla bunu uygulamazlar. Anlatılanlar muallâkta kalır.

 

Sağlıklı Eğitim: İnsana zamanını verimli ve programlı şekilde nasıl kullanacağını öğretir. Eğitimin çatısını zamanı en iyi değerlendirme yolları üzerine oturtur ve zamana sözünü geçirmenin tekniğini kişiye öğretir.

 

Sağlıksız Eğitim: Bu eğitimi almış kişi, dağınık, savruk, amaçsız, plansız ve programsızdır. Bildiklerini zaman uygulama konusunda beceriksiz ve yeteneksizdir. Zamanının selinde seyrüsefer eyler.

 

Sağlıklı Eğitim: Sağlıklı eğitimi almış kişi, yüksek makam ve mevkilere geldiğinde, sahip olduğu yetki ve haklardan daha çok, sorumlulukları ön planda tutar. Hak ve adaletin ışığında sorumluluklarını dikkate almak suretiyle karar ve davranışlarını şekillendirir.

 

Sağlıksız Eğitim: Sağlıksız eğitimi almış kişi, yüksek makam ve mevkilere geldiğinde, sahip olduğu sorumluluklardan daha çok yetki ve haklarını ön planda tutar. Bu hakları kullanırken insanlara hükmederken, sorumlulukları çoğu zaman dikkate almaz. Onun esas meselesi egolarını tatmin için yetkilerini sonuna kadar kullanır.

(*). Egitim ilgili okuduğum bir kitapta  çok beğendigim  bu yazıyı  köşeme taşımaya karar verdim ,umarım sizde begenirsiniz

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.