BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Yaz aylarının yakıcı, bir damlasına bile ihtiyaç duyulan günlerden bu günlere kavuşturan rabbimize ne kadar şükretsek azdır. Suyun dibinde kanalizasyon suyuna muhtaç olan ve su veremediğinden ürünü tarlada kalan üreticileri hepimiz hatırlarız. Bu satırlarda onların dramına yer vermiştim. Baraj suyundan kullanmak istesen kullandırmazlar hatta daha ileri gidip kolluk kuvvetleri suyun başında, yaklaş ta göreyim yiğitliğini?

 

 Ve kış geldi. Rabbimin Seydişehir bölgesine verdiği nimet son 25-30 yılın en fazla yağışı. Bu kez de gökten yağan rahmet, adeta yerden fışkırdı ve son baharda  ekilen   Ahırlı, Yalıhüyük,  Bozkır, Seydişehir, Akise, Karaviran, Çiftlik, Kayacık,  Arasögüt, Erdoğan ,Kuran, Gökhüyük, Bağra  Arvana, Susuz  Gölyüzü köyünde ekili bir çok arazi sular altında kaldı. Kış ayının son fotoğrafı bu?

 

Dışarıdan bakınca gayet masum kardeşim bu yağışların çokluğu daha ne istiyorsun denilebilir. Doğru bende katılıyorum Türkiye nin en çok yağış alan bölgesinde yaşıyoruz bunun için rabbimize ne kadar şükretsek azdır

 

Amma madalyonun öbür yüzünede bakmamız gerek.  Bölgenin dikkatinizi çekerim sadece Seydişehir?in demiyorum bölgenin su politikası üzerinde biraz konuşmamız gerekiyor. 

 

Bu havzada çiftçi her halükarda  mağdur olmuyor mu kardeşim..   Su olduğu zamanda mağdur, su olmadığı zamanda mağdur. O zaman burada bir sorun var demektir. Eğer bir  yerde kışın arazini su basıyorsa, yazında su   bulamıyorsan  burada su politikasını oturup gözden geçireceksin

 

Suyun bizim her şeyimiz olduğunu kaynaklarımıza sahip çıkmanın geleceğimize sahip çıkmakla eş değer olduğunu defaten paylaştık. Pekâlâ! soruyorum suyumuza yeterince sahip çıkabiliyor muyuz? Yaz aylarında kavgalar yaptığımız, birbirimizi kırdığımız susuzluk varlığında da hepimizi kırmıyor mu? Neden dersiniz?

 

Neden mi?

 

Bizim su politikamız yokta ondan. Buradan kimse üstüne alınmasın bu sorun bugünün sorunu  değil  ama  mutlaka çözülmesi gereken  bir sorun. Peki, ne yapılması gerekir?  Yazın bize damla su vermeyenler şimdi bizim arazimizi basan sular için ne düşünüyorlar acaba.  Kurulan pompalar yeterli mi,  yeterli idiyse neden her yer derya olmuş pompalara çekmeye yetiştiremiyor.  

 

Bölgenin suya en çok ihtiyaç olduğu zamanda suyumuzu alanlar bizim mağduriyetimizden dolayı kılını kıpırdatıyor mu? Vatandaş mağdur. Tüm birikimini toprağa atmış oda suyun altında kalıyor. Hasar tespit edilsin desen yeni uygulama ile tüm mal varlığının  % 40 yok olması halinde hasar tespit edilecekmiş.

 

Vay ki vay halimize.. Ziraat bankasına kredi borcun olsun tohumu mazotu gübreyi borçla almışın kimin umurunda.

 

Bedava su gelsin bu iş çok kolay. Seyrettiniz geçen gün Beyşehir belediye başkanı gölde eşik seviyesinin altında su olduğunu iddia ederek salınan su için DSİ?yi mahkemeye verdi. şimdi bir tarafta su alınmasın diye şikayet var  bir tarafta da  arazileri su altında kaldığı için şikayet  var her iki tarafta   şikayetçi. Peki suyu kullananlar ne yapıyor gık çıkaran var mı?  Geçtiğimiz gün Bozkır?a giderken  özellikle durdum baktım. BSA  kanalı açık  o kadar su akıyor. Suğla barajının kapakları açık  bir devasa suda oradan akıyor. Apa barajına  doğru   yol alıyor..  iki kanalın birleşimi ile normalin  iki üç katı su ile akıyor. Neymiş Apa barajı dolacakmış dolsun kardeşim orası da bu memleketin toprağı.  Ne doymaz ve dolmaz barajmış  Seydişehir ve Beyşehir bölgesinin tüm suyu buraya  akıyor sahi bu nasıl bir baraj  kaç milyon m3 su alıyor ki  deryayı   yutuyor doymuyor. Eğer   bu baraj su  tutmuyorsa   sen iki barajın suyunu boşa akıtarak kime  fayda sağlıyorsun onu bilelim.. Suğla barajı taştığına  göre bu barajda tüm bu yağışlardan sonra hala  dolmuyorsa bu işte  bir  teknik sorun var demektir.  

 

Bu sular   mutlaka bir yerlere  akacak  çünkü Seydişehir bölgesinin suyunu depolamak mümkün değil Allahın Seydişehir in  yüzüne gülerek o kadar çok su  veriyor ki Türkiye?nin  en çok   yağış alan  Konya ovasının su kaynağı. Çünkü Konya?nın yer altı sularını besleyen Seydişehir bölgesi Toroslar ve küpe dağı.  

 

Sonuç olarak şunu sormak istiyorum  bu bölgenin insanı  neden  her zaman  mağdur oluyor? Su olduğu zaman mağdur su olmadığı zaman mağdur. 

 

Bu işte bir yanlışlık yok mu?

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.