8 Nisan 2026, Çarşamba
14:50
UST1 Reklam Alanı
MANSET_ALTI Reklam Alanı

Z kuşağı mı dediniz, hani şu emojilerle konuşan, intihar kuşağından mı söz ediyorsunuz. 3. Dünya Savaşının, yani kıyamet savaşının kurbanları olacak olan, kahramanı olmayan, kitlesel imha silahları ile böcek gibi öldürülmesi üzerine planlar yapılan bir nesil. İcabında beyinleri resetlenmiş. Rüyaları satın alınan, hayal kurmak mı, o nasıl bir şey! Artırılmış gerçeklik dünyasında, heyecana, mutluluğa yer yok. Onlar üretilebilecek biyolojik refleksler.

Para mı, o nasıl bir şey. Onlar kalabalıklar içinde yalnız yaşayanlar. Sanal ortamda değişik nick namelerle yüzbinlerce kişi ile etkileşim içinde olsalar da gerçekte yalnızdırlar.

Post hümanizmi” mi konuşacağız “Trans hümanizmi” mi? Çünkü Cyborg’a dönüşen “insanımsı bir biyolojik robot”tan söz ediyoruz. Bu “Birey”e siz, istediğiniz kişiliği yükleyebilecek ya da onun istenmeyen yönlerini resetleyebileceksiniz. Kadın ya da erkek değil, insan yok! Tanrılar (!?) Allah’ın yarattığı insanın karşısına insanımsı yeni bir “canlı organizma” ile çıkıyorlar. Sivrisinek, koyun, kangal köpekleri ile domuzla başladıkları yolculuğa insanla devam etmeye hazırlanıyorlar. The Economist’in kapağındaki domuz, Elon Musk’ın “Domuz”u mu idi yoksa.

Artık insan yok, şimdilik “Birey” diye tanımlanan “nesne”ler var. Din, değer yargıları, ahlak yok. “Olgu”lar var! Onların dünyaya gelişi, başka canlılardan gen, sperm ya da yumurta aktarımı ile başlayan bir süreçte, taşıyıcı bir canlı organizma ya da bir Humanoidin sentetik rahminde, elektronik bir kuluçka makinasından, bir tüp içinden birey üretim çiftliğindeki bir kuvöze aktarılarak başlayabilir. Zaten beyninize gerekli olan “bio-yazılımlar” yüklenecek, gereksiz görülenler silinecek. Bilgisayar üzerinden beyniniz canlı ya da cansız başka birey, nesne ve makinalarla karşılıklı etkileşim içinde olacak. İleri yaşlarla, sürekli genç kalmak için eskiyen organlarınızı başka canlılardan aktarabileceksiniz.

Artık, eğitim dediğiniz şey John Taylor Gatto’nun “Eğitim: Bir Kitle İmha Silahı /Zorunlu eğitimin  karanlık dünyasına bir yolculuk” (Edam Yayınları - 2000)’un anlattıklarından şimdi çok daha farklı, tehlikeli boyutlarda ve daha şimdiden vahim sonuçlarını görmeye başladık..

Üniversiteler ve okullar açılacak mı, örgün/uzaktan eğitim, maske, sosyal mesafe (Yoksa fiziki mi midi), ev hapsi ve kolonyayı tartışıyoruz. Harika! Emojice’yi de zorunlu ders yapalım madem. Yo vazgeçtim, nasıl olsa chip takacaklar. “Birey”ler, bir “nesne” olarak, canlı ve cansız varlıklarla etkileşim, bilgileşim içinde olmak. 

YAZININ  TAMAMINI  OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

ICERIK_ARASI Reklam Alanı
SOL1 Reklam Alanı

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ

MOBIL_UST Reklam Alanı
ALT1 Reklam Alanı