Hepimizin bildiği gibi Seydişehir? in resmi bayram törenlerinin, yanı sıra önemli günlerin organizasyonunun yapılmasına imkân sağlayacak görkemli ve düzenli bir anıt alanına ihtiyacı var.
Resmi bayramlarımızı belki de Türkiye? de bir başka örneği bulunmayan üç tane ana yolu kapatarak Hükümet önündeki yolda yapıyoruz.
Sabahın erken saatlerinden itibaren emniyet birimleri üç ana yola girişleri yasaklayıp çelenk koyma merasimi sonuçlanıncaya kadar geçişlere izin vermiyor. Bu görüntü yıllardır bizi komik duruma düşürüyor.
Mevcut Atatürk anıtının sosyal, kültürel, siyasi ve sosyo ekonomik yapısı ile bölgenin yıldızı olan Seydişehir? e hitap etmediğini artık açıkça söylemek ve dillendirmekte bir sakınca görmüyorum.
Seydişehir? e yakışır bir Atatürk büstü yapılması, anıt alanı oluşturulması oldukça masraflı bir iş.
İşte burada aklımıza Alüminyum Fabrikasının kuruluşu sırasında yapılan ve belki de o tarihte ülkenin en büyük ve güzel anıtlarından biri olan, ilk yıllarında birkaç resmi bayrama ev sahipliği yapan, ancak; ilçe merkezine uzak olması sebebi ile kullanılmaktan vazgeçilen, 25 yılı aşkın bir zamandır da atıl bir şekilde duran anıt geliyor.
İlçe merkezine güzel bir anıt alanı yapılması konusu geçmiş dönemdeki belediye yönetiminin gündemine gelmiş ancak gerçekleşme imkânı olmamıştı.
Şimdi ise Belediye Başkanı Abdulkadir Çat aynı konuyu gündemine almış durumda. Konu ile ilgili başkan Eti Alüminyum A.Ş. Genel Müdürlüğüne hitaben bir yazı kaleme aldı.
?Bilindiği üzere Eti Alüminyum tesisleri sınırları içinde kalan Atatürk anıtı, çok iyi tasarlanmış, inşa edilmiş, bölgenin en görkemli anıtı durumundadır. Maalesef bunun dışında da ilçemize yakışır bir Atatürk anıtımız yoktur.
Özelleştirme öncesinde tesislerin bir kamu kurumu niteliğinde olması nedeni ile anıt alanı halkımızın ve kamunun kullanımına açıktı. Şimdi ise doğal olarak anıt ve alanı kullanılmadığı için atıl duruma düşmüştür.
Biz Kamu kurumları ve Sivil Toplum Kuruluşları olarak böylesine görkemli ve anlamlı tasarlanıp, yapılan Atatürk anıtının tüm Seydişehir halkına ve bölgeye hitap etmesini ve bu onuru hep beraber yaşamak istiyoruz.? Dedi.
O halde bu güzel anıt Belediye Sarayı bahçesinde Emniyet Müdürlüğü duvarının yanına yapılabilir.
ETİ ALÜMİNYUM İYİMSER
Bu gelişme üzerine konuyu Eti Alüminyum A.Ş. yönetimine açtım. Yönetimden;
?Tesislerimiz sınırları içinde bulunan anıt alanının ilçe merkezine taşınması ile ilgili patronların ve yönetimimizin görüşleri olumlu.
Ancak; yaşanan mahkeme sürecinde bu konunun bazı taraflarca istismar edileceğinden endişe duyuyoruz. Bu nedenle bazı çekincelerimiz var.? Cevabını aldım.
Eti Alüminyumun konu ile ilgili düşünceleri olumlu. Şayet biz bu güzel anıtı ilçe merkezinde belediyenin tespit ettiği yerde görmek istiyorsak görüş birliği içinde olmalıyız ve istismar edecek olanlara izin vermemeliyiz.
Belediye ve ilçenin imkânları ile böyle bir anıtı yapma imkânımız yok. O halde yapılacak en akıllıca iş Eti Alüminyum yönetimi ile irtibata geçerek anıtın ilçe merkezine taşınması.
Ben Eti Alüminyum A.Ş. nin konuya sıcak bakarak, hatta taşınma masraflarını da üstlenerek bu güzel eseri ilçeye kazandıracağına eminim.
Zaten Eti Alüminyum yönetimi, ?Biz kendimizi Seydişehirli olarak görüyoruz? ifadesini her fırsatta kullanıyor.
Bu arada Sivil toplum kuruluşlarından ricam, görüş ve düşünceleri ne olursa olsun, anıtın taşınması konusunu hiçbir şekilde istismar etmemeleri.
Belediye ve sivil toplum kuruluşları istiyor, Eti Alüminyum olumlu, o halde anıt taşınabilir.
Peki; sizce de taşınmalı değil mi?


